“30° Doğu Meridyeni Kocaeli” Sergisi Açıldı

3 Mayıs 2025 Saat: 13:56
“30° Doğu Meridyeni Kocaeli” Sergisi Açıldı
Kocaeli’den geçen 30 derece doğu meridyeninden ilham alınarak hazırlanan “30° Doğu Meridyeni Kocaeli” sergisi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Seka Sanat İhtisas Merkezi’nde sanatseverlerin yoğun ilgisiyle açıldı.

“30° Doğu Meridyeni Kocaeli” Sergisi Açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın katılımıyla açılışı yapılan sergi, 25 Mayıs 2025 tarihine kadar ziyarete açık olacak. Prof. Dr. Uğur Batı’nın küratörlüğünü, Akın Ekici’nin sanat yönetimini üstlendiği sergide 60’tan fazla eser yer alıyor. Yağlıboya, seramik, batik ve kûfi hat gibi farklı tekniklerle hazırlanan eserler, Kocaeli’nin kültürel mirasıyla çağdaş sanatı bir araya getiriyor.

 Zaman, Mekân ve Anlamın Sanattaki Yolculuğu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Prof. Dr. Uğur Batı küratörlüğünde ve ressamAkın Ekici’nin sanat yönetiminde gerçekleşen sergi, çağdaş sanatın çok katmanlı anlatımıyla Kocaeli’yi yeniden yorumluyor.Sergi, Kocaeli’nin sanayi, doğa, tarih ve kültür temalarını bir araya getirerek izleyicilere çok boyutlu bir anlatı sunuyor. Ziyaretçiler, “Sanayi Şehri Kocaeli”, “Keltepe Çiğdemi”, “Kocaeli Kuşları” ve “Gün Döngüsü” gibi temalarla hem bireysel hem de toplumsal hafızaya dair güçlü izlenimlerle buluşuyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, serginin açılışında yaptığı konuşmada, sanatın kente kattığı derinliğe vurgu yaptı:

“30° Doğu Meridyeni’nin Kocaeli’den geçmesi, geçmişte Türkiye’nin zamanını belirleyen önemli bir referans noktasıydı. Bu sergiyle, bu tarihsel gerçeği sanatsal bir bakış açısıyla yeniden gündeme taşıyoruz. Sergide yer alan 60’tan fazla eser, sanatçılarımızın imece ruhuyla ortaya koyduğu değerli bir üretimin ürünüdür. Kocaeli artık yalnızca sanayiyle değil, sanat ve doğa ile bütünleşmiş bir şehir haline geldi. Bu dönüşümde emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum.”

 

Toplumsal Sanatın Dinamik Dili

Bir Zaman Fraktalı” koleksiyonu, yalnızca bireysel bir anlatı değil, aynı zamanda toplumsal hafızayı yansıtan güçlü bir sanatsal ifade olarak öne çıkıyor. Akın Ekici’nin çok katmanlı anlatımı, kaosun içinden doğan bir uyumla izleyicilere derin bir etki bırakıyor.

Sanatçı Akın Ekici de konuşmasında, Kocaeli’nin bir sanat merkezi haline gelmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

“Kocaeli, sanat akademileri ve üretim alanlarıyla yalnızca eserlerin değil, sanat tutkusunun da filizlendiği bir şehir haline geldi. ‘30° Doğu Meridyeni Kocaeli’ sergisi, kentin doğasını, tarihini ve kültürel mirasını somut ve soyut biçimlerde anlatmaya çalıştık. Flamingoların meridyene doğru uçuşu ve günün burada başlayıp burada bitmesi gibi temalar, şehri sanatsal bir anlatıya dönüştürdü. Bu çalışmanın Kocaeli’yi sanat yoluyla yeniden yorumlamaya vesile olmasını diliyorum.”

 

Kolektif Sanat Üretimi ve İmece Ruhu

“Bir Zaman Fraktalı” koleksiyonu, kolektif bir emeğin ürünü olarak dikkat çekiyor. Akın Ekici'nin yanı sıra hattat İsmail Hakkı Gurbetçi, sanatçı Esra Uyman, Mine Aydoğan, Gülen Turan ve Hayrettin Susam'ın katkılarıyla oluşturulan koleksiyonda, yağlıboya, batik, seramik, kufi hat, makıli hat, ipek baskı ve serigrafi gibi farklı tekniklerle hazırlanmış 60'ı aşkın eser sergileniyor.

 

Sanatın İzinde Bir Kitap: “30° Doğu Meridyeni Şehrengîz”

Sergiyle paralel olarak hazırlanan “30° Doğu Meridyeni Şehrengîz” adlı kitap, Prof. Dr. Uğur Batı tarafından kaleme alındı ve Kocaeli’yi sanat, edebiyat ve şehir kültürü ekseninde ele alan özgün bir şehir anlatısı sunuyor. Bu eser, kentin kültürel belleğine kalıcı bir katkı sağlıyor.

Küratör Prof. Dr. Uğur Batı, sergiye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Bu sergi, Kocaeli’nin doğayla ve tarihle iç içe olan kimliğini sanatla yeniden yorumlama çabamızın bir ürünü. 30. meridyenin Kocaeli’den geçmesi, kente zamanla ilgili sembolik bir değer katıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel vizyonuyla şekillendirdiğimiz bu güçlü temayı, moda, seramik, görsel sanatlar ve hat gibi farklı disiplinlerden oluşan 65 parçalık koleksiyonla izleyicilere sunduk. Bu eserler, zaman kavramını ve kentin simgelerini çok katmanlı bir bakışla ele alıyor. Katkı sunan tüm sanatçılara ve destekleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim.”

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız