Gece Müzeciliği'nde Sezon Başlıyor
SICPA Türkiye, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde hayata geçirilen “Gece Müzeciliği” projesi kapsamında, Efes ve Hierapolis’te toplam 450 bin metrekare alanı aydınlatarak gece ziyaretlerine açılmasını sağladı. Proje sayesinde, geçen yıl Efes Örenyeri’ni 260 binden fazla, Denizli Hierapolis Örenyeri’ni ise 76 binin üzerinde ziyaretçinin gece gezdiği bilgisini paylaşan SICPA Türkiye CEO’su Sami Çebi, “Özellikle yaz aylarında, sıcak nedeniyle buraları gündüz ziyaret edemeyen yerli ve yabancı turistler, her iki örenyerini de saat 23.00’e kadar ziyaret etme imkanı buldu. Uygulama, Haziran ayı itibariyle yeniden başlıyor. Geçen yıl bir ilk olan Türkiye’nin gece müzeciliği, artık yurt içi ve yurt dışında çok daha fazla biliniyor. Yeni sezonda her iki örenyerinde, 2024 rakamlarının da üzerinde ziyaretçi bekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin eşsiz tarihi mekanlarını ve zengin kültürel miraslarını, gün batımı sonrası bambaşka bir atmosferde ziyaretçilerle buluşturan ve ilk yılında yoğun ilgi gören “Gece Müzeciliği” uygulaması, Haziran ayında yeniden başlıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığı’na bağlı müze ve örenyerlerinde, toplam 84 noktada müzelerin bilet ve bilet ürünlerinin geliştirilmesi, satış kanallarının güçlendirilmesi ve genel olarak ziyaretçi deneyiminin geliştirilmesi için çalışan SICPA Türkiye, hayata geçirdiği projelerle Türk turizmine destek olmayı da sürdürüyor. Firma bu kapsamda 2024 yılında sorumluluk alanındaki 930 bin metrekarelik Efes Örenyeri’nin 90 bin metrekaresini, 1 milyon 250 bin metrekarelik Denizli Pamukkale Örenyeri’nin de 360 bin metrekarelik kısmını aydınlatarak gece müzeciliğine kazandırdı. Uygulama sayesinde, 2024 yılı Nisan – Eylül döneminde her iki örenyerini yaklaşık 350 bin turist gece gezdi.
1 Haziran’da Hierapolis, 4 Haziran’da Efes’te yeniden başlayacak Gece Müzeciliği kapsamında bu örenyerlerini ılık yaz akşamları yıldızlar altında gezmek ve unutulmaz bir tarih ve kültür deneyimi yaşamak mümkün olacak.
SICPA Türkiye Hakkında;
SICPA, 1927 yılında İsviçre’de kurulan ve kurulduğu günden bu yana geliştirdiği teknolojiler ile güvenli tanımlama, takip-izleme ve denetim çözümleri alanlarında hizmet veren, 6 bin patente sahip büyük bir firmadır. Bugün SICPA, 5 kıtada 84 farklı millete mensup 3.000’den fazla çalışanı ile çok kültürlü uluslararası bir organizasyondur. Yaklaşık 200 ülkeye, malzeme ve dijital güvenlik özelliklerinin sadece SICPA’ya özgü birleşimleri ile teknoloji ve hizmet sağlamaktadır. Ayrıca aralarında Euro, Dolar, İsviçre Frangı gibi para birimlerinin de yer aldığı bir çok ülkenin merkez bankalarına, güvenlikli mürekkep temini de yine SICPA tarafından yapılmaktadır. 2007 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren SICPA, marka koruma ve ürün izleme-takip sistemleri konusunda yüksek teknoloji çözümleri sunmasının yanında; 2018 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığı’na bağlı 83 müze ve örenyeri ile 12 bilet satış noktasında yaklaşık 450 personelle; bilet ve bilet ürünlerinin tasarımı, geliştirilmesi, satış kanallarının yönetilmesi hizmetlerini de gerçekleştirmekte, 44 Müze ve Ören yerinde ziyaretçilere sesli rehberlik imkanı sağlamaktadır.