Kıbrıs

Dünya

Bakan Ersoy Kültür Yolu Festivali’ndeki Sergilere katıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Cumhuriyet Müzesi’ndeki ‘Cumhuriyet’in Arşivi’ ve ‘Yeni Medya: Eskizden Piksele Dijital Sanat’ sergileriyle Ziraat Bankası Müzesi’ni ziyaret etti.

5 Ekim 2022 Saat: 13:38
Bakan Ersoy Kültür Yolu Festivali’ndeki Sergilere katıldı
Bakan Ersoy Kültür Yolu Festivali’ndeki Sergilere katıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Cumhuriyet Müzesi’ndeki ‘Cumhuriyet’in Arşivi’ ve ‘Yeni Medya: Eskizden Piksele Dijital Sanat’ sergileriyle, Yunus Emre Enstitüsü’nde yer alan ‘Geçmişin İzinde Kat’ı ile Zirve’ ve ‘Kutsal Yolculuk: Osmanlı Hac Rotası’ sergilerini ve Ziraat Bankası Müzesi’ni ziyaret etti.

 

İlk olarak Cumhuriyet Müzesi’ndeki (2. T.B.M.M. Binası) ‘Cumhuriyet’in Arşivi’ konulu sergiyi gezen Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz, Cumhuriyet Müzesi’nin 41 yıllık tarihi boyunca arşivinde ve eser depolarında korunan, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Zübeyde Hanım ve Makbule Hanım’a gönderilmek üzere Osmanlıca ve Türkçe olarak kaleme aldığı kartpostalları, Erken Cumhuriyet Dönemi’ne ait yazışmaları ve Atatürk içerikli az bilinen fotoğrafları inceledi. 

 

Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz ardından yine Cumhuriyet Müzesi’nde Sığınak Sanat ve Teknoloji Alanı’nda bulunan ‘Yeni Medya: Eskizden Piksele Dijital Sanat’ sergisine geçti. Ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda başarıyla temsil eden yeni medya sanatçılarının dijital sanat, bio tasarım, ses tasarımı gibi farklı disiplinlerdeki eserlerinden oluşan karma bir seçkinin sunulduğu sergi, ziyaretçilerine işitsel ve görsel bir deneyim sunuyor. ‘Yeni Medya: Eskizden Piksele Dijital Sanat’ sergisi, günümüzün ilgiyle takip edilen bu yeni sanat akımının önemli temsilcileri Can Büyükberber, Hamza Kırbaş, Güvenç Özel, Cem Sonel, Afra Naile Sönmez, Candaş Şişman, Nergiz Yeşil ve RAW’ın (Selçuk Artut, Alp Tuğan) ilk defa bir araya gelmesiyle de dikkat çekiyor.

 

Bu serginin ardından Ziraat Bankası Müzesi’ni de ziyaret eden Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz daha sonra Yunus Emre Enstitüsü’ndeki ‘Kutsal Yolculuk: Osmanlı Hac Rotası’ sergisini ziyaret etti. Prof. Dr. Andrew Petersen tarafından yapılan arkeolojik çalışmaların bulgularının metinlerle desteklenerek 30 civarında fotoğraf, illüstrasyon ve arkeolojik nesne ile bir araya gelmesinden oluşan serginin ana temasını Osmanlı dönemi Şam ve Mekke arasındaki hac yolculuğu oluşturuyor. Söz konusu güzergâh üzerinde yer alan tarihî eser kalıntılarının fotoğraflarına ve hacıların yolculuk boyunca yaşadığı deneyimlere dair tarihî bulguların yer aldığı sergi, ziyaretçilerine o dönemin Hac yolculuğunu kısmen de olsa yeniden yaşatmayı ve düşündürmeyi hedefliyor.

 

Yunus Emre Enstitüsü’nde bulunan ‘Geçmişin İzinde Kat’ı ile Zirve: Eserlerin Yeniden Yorumu’ sergisindeki eserleri inceleyen Bakan Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, sanatçı Bahtiyar Hıra’nın 25 yıllık sanat hayatında farklı etkinlikler ve ziyaretler sonucunda ilgisini çeken ve içlerinde minyatür, çini, kumaş dokumacılığı, cilt, kalem işi, hat gibi farklı geleneksel sanat dallarından oluşan Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan eserlerin kat’ı sanatıyla yeniden yorumladığı çalışmalar hakkında bilgi aldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız