Kıbrıs
Cavit İnam
Cavit İnam

“Kuru Otlar Üstüne" ve Nuri Bilge Ceylan

Bir filim ve bir bakış…

5 Ekim 2023 Saat: 10:19

Çok sayıda, ulusal ve uluslararası düzeyde prestijli ödüllere değer görülen, yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı, Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini üstlendiği, başrol oyuncusu Merve Dizdar'ın, "En İyi Kadın Oyuncu" dalında, "Altın Palmiye" ödülünü kazandığı, gösterim sonucu dakikalarca ayakta alkışlanan, "Kuru Otlar Üstüne" adlı filmi; "30. Adana Altın Koza Film Festivali" Türkiye prömiyerinden sonra vizyona girmiştir. 3 saat, 17 dakikalık uzun seyir süresine rağmen, sıkılmadan izlenen "Kuru Otlar Üstüne" filmi; doğa görüntüleri, başrol oyuncularının olağanüstü performansı kapsamında; diyaloglar, ideolojik vurgular, felsefi, edebi değerlendirme ve tartışmalar üzerinden inşa edilmiştir. Bu bağlamda, ana eğilim olarak, eğitim sistemi ile onun içindeki sorunlara, öğretmen öğrenci ilişkisine de yer verilmiştir.

Filmin konusunu oluşturan olaylar dizini, Doğu Anadolu'da, Erzurum civarındaki bir yerleşkede geçmektedir. Uzun yıllardan beri, o yörede, resim öğretmeni olarak görev yapan, Samet rolünü üstlenen Deniz Celiloğlu'nun; apolitik tutumu, bireyselci tavrı, güvenilmez karakter yapısı ve bir kız öğrencisine olan yaklaşımını olaylar, örgüsü çerçevesinde yer verilmiştir. Başarılı bir karakter oyuncu profilini ortaya koyan Deniz Celiloğlu'nun, bu performansı ile, Cannes Film Festivali'nde ödül alamaması da, sinema çevrelerinde, şansızlık olarak yorumlanmıştır. Yine, aynı yörenin farklı bir okulunda, İngilizce öğretmeni olarak görev yapan, bölge insanı olan, Ankara Garı patlamasında bir ayağını kaybeden, buna rağmen, örgütlü mücadeleye olan inancını yitirmeyen, canlandırdığı Nuray karakteri ile ne denli haklı bir ödül kazandığını kanıtlayan, Merve Dizdar'ın, Deniz Celiloğlu olan, arkadaşlık ve gönül ilişkisi çerçevesinde, Musab Ekici ile birlikte, ana karakterler olarak müthiş bir performans sergileyerek, filmin başarısında büyük pay sahibi olmuşlardır. Dünyamızda olduğu gibi, ülkemizde de bu tür, sanatsal içeriği yüksek, sosyal ve toplumsal olayları gündeme taşıyıp, tartışmalı kılan ve düşündüren filmler ne yazık ki az sayıda sinema sektöründe yer almaktadır. Bu nedenle de, Nuri Bilge Ceylan, tüm filmleri sinema çevrelerinde ilgi görmekte ve beğeni toplamaktadır. Kuru Otlar Üstüne filmi de içeriği itibariyle; bölgeler arası gelişmişlik farkını, eğitim sisteminin ve eğiticilerin sorunlarını gündeme taşıyıp, tartışılır kılması yanında, olağanüstü doğa görüntüleri nedeniyle de, izlenmesi gerekir diye düşünüyor, öneriyorum. Başta, ülkemizin gururu, başarılı yönetmen Nuri Bilge Ceylan olmak üzere, tüm film ekibini, emeği geçen ve katkı sunan paydaşları kutluyorum.

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kıbrıs’a güncel bakış6 Aralık 2023 Saat: 12:30
Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan, zengin bir tarihi mirasa sahip bulunan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'ne yaptığım gezi süreci içinde edindiğim genel değerlendirmeleri paylaşıyorum
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:48
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
Kocaeli kitap fuarına güncel bakış15 Ekim 2023 Saat: 20:04
Ülkemizde, giderek yaygınlık kazanan kitap fuarlarının, kent yaşamında, toplumsal karşılığının olduğunu, büyük ilgi gördüğünü, sosyokültürel dünyamıza renk ve değer kattığını izliyoruz.
Festivale güncel bakış30 Ağustos 2023 Saat: 12:54
Demokrasi kültürünü ve buna bağlı olarak, katılımcı yönetim anlayışını özümsemiş olmanın, özellikle de siyasiler açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Antik Roma gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor11 Haziran 2022 Saat: 22:56
Bitinya’nın başkenti Nikomedya (Antik Roma ) gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor
Tüm Yazıları