Kıbrıs

Dünya

Doğal ve arkeolojik sit alanına yat çekek yeri yapmak istiyorlar

1.derece doğal ve arkeolojik kapsamında olan Antik İasos kentinin alanı sınırlarında yat çekek yeri yapmak istiyorlar.

22 Temmuz 2022 Saat: 00:10
Doğal ve arkeolojik sit alanına yat çekek yeri yapmak istiyorlar
Doğal ve arkeolojik sit alanına yat çekek yeri yapmak istiyorlar

Doğal ve arkeolojik sit alanına yat çekek yeri yapmak istiyorlar

Muğla Milas NHA 1.derece doğal ve arkeolojik sit kapsamında olan Antik İasos kenti alanı sınırlarında yat çekek yeri yapmak istiyorlar.

  1.derece arkeolajik sit kapsamında olan antik Iasos keni sınırlarındaki alana yapılması istenen yükleme limanı kararı ardından Bakanlığın aldığı yeni bir kararla, hemen aynı bölgeye yakın Yat Limanı ve Çekek yeri  yapmak amaçlı ÇED toplantısı yapıldı.

 Çevre Bakanlığı ve Muğla İl çevre müdürlüğünce oluşturulan CED (Çevre Etkileri Değerlendirme) toplantısı Halkın görüşünü almak için yapılan toplantıda olumsuz görüş çıktı.

 Toplantıya katılan CED görevli memurlar Halkın tepkisini ve İstemiyoruz itirazları toplantıya damgasını vurdu.

Halkın tepkisi üzerine ÇED görevlileri Halkın görüşünün olumsuz olduğu raporunu tutarak sahadan ayrıldılar.

 

Yat Limanı ve Çekekyeri gürültü ve çevreye kirliliğine sebep olacak!

İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie, Birol Bursalı isimli iş insanı tarafından Güllük Körfezi Kıyıkışlacık koylarından birisinde yapılacak Yat Limanı ve Çekek yeri projesişnin halkı bilgilendirme toplantısına katılarak tepkisini dile getirdi

 

 Scobie, Güllük körfezinde kirlilik yaratacağı gerekçesiyle, bilgilendirme toplantısında projeye karşı görüş bildirdiklerini belirtti.

 

 Scobie’nin projeyle ilgili açıklaması şöyle:

İasos Tatil Sitesinin batı yönündeki cennet koya yapılmak istenen, Birol Bursalı’ya ait İasos Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesinin Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısına Kıyıkışlacık merkezde Pazar Yerinde katılım gerçekleştirdik. Sıcağa rağmen toplantıya katılan duyarlı vatandaşlarımıza binlerce teşekkürü borç biliriz. Hep beraber tüm coğrafyanın ve burada yaşayan insanların, canlıların yaşam alanlarını savunduk!

Bu proje bölgemizde bulunan, kapasite altı çalışan ve satışta olan 2 yat limanına rakip bir liman değil, ÇEKEK YERİ maksatlı, her türlü tamir bakım onarımın cennet gibi koyda yapılacağı bir sanayi faaliyeti olması planlanıyor. Proje gerçekleşirse 7/24 jeneratör, vinç, insan sesi, araç trafiği, zincirlerin yaratacağı şiddetli gürültüye birinci derecede İassos Tatil Sitesi sakinleri maruz kalacak, denize karışan zehirli maddelerden ve tozumadan da şiddetle etkilenecekler. Denizdeki akıntının etkisiyle kirlilikten Su Villaları, Hermias, Panorama, Egeturkent, Yeşikyaka, Tepeköy’ün yanında tüm Güllük Körfezi de nasibini alacaktır.

Bakanlık yetkililerine özellikle Çekek yerine kesinlikle karşı olduğumuzu, Kıyıların Halka Ait olduğunu ve doğamızı tehdit eden kirliliğe neden olacak projeleri istemediğimizi, karşı olduğumuzu, akıntının az olduğu sığ iç denizimizde Çekek yerinin ekolojik katliam yaratacağını anlattık. Toplantıda söz alan çoğu kişinin (hepsi değil, bazı) söyledikleri yazılı kayıtlara geçti. Diğer taraftan Toplantıya katılan herkes yoklama kâğıdına isimlerinin yanına Bu projeye karşıyız yazdılar. Toplu halde limana HAYIR diyerek el kaldırmamız da bakanlık video kayıtlarına geçti.

Umarız bu projeden vazgeçerler. Yoksa sonuna kadar mücadele edecek yaşam alanlarımızı savunacak, huzur ve sükûnumuzu bozacak projelere izin vermeyeceğiz...

İasos Cennet Kalsın!

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız