Kıbrıs

Dünya

Gelecek Turizmde’den Orman Yangınlarına müdahale ve destek

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes tarafından yürütülen Gelecek Turizmde, 2 milyon dolar tutarında bir yatırım ile 15 yıldır sürdürülebilir turizm alanında öncü çalışmalar gerçekleştiriyor.

24 Ağustos 2022 Saat: 12:22
Gelecek Turizmde’den Orman Yangınlarına müdahale ve destek
Gelecek Turizmde’den Orman Yangınlarına müdahale ve destek

Gelecek Turizmde’den Orman Yangınlarına müdahale ve destek

  1. Türkiye’nin ilk sürdürülebilir turizm programı olan Gelecek Turizmde, bu yıl odağını geçen yıl yangınlardan olumsuz etkilenen Muğla’ya çevirdi.   Muğla’nın sosyal ve ekonomik rehabilitasyon çabalarına katkı sağlamayı hedefleyen Gelecek Turizmde’nin yeni dönemi kapsamında, Muğla’daki turizm işletme sahiplerine ve yöre halkına doğal afetlerle mücadele eğitimleri verildi. Proje kapsamında ayrıca orman yangınlarına hızlı müdahaleyi desteklemek için bölgedeki yüksek riskli yerlere su tankları yerleştirildi.

Türkiye’de son iki yıldır yaşanan yangınlar, iklim kriziyle mücadele kapsamında afetlere karşı dirençli turizm modelleri inşa etmenin gerekliliğini ortaya koyuyor. Türkiye'de sürdürülebilir turizme odaklanan ilk program olan Gelecek Turizmde, tam da bu hedefle 15. yılında odağını yangınlardan en fazla etkilenen turizm bölgelerinden Muğla’ya çevirdi.

  1. ürdürülebilir turizm, turizmde sertifikasyon, kültürel miras, sorumlu turist, destinasyon yönetimi, sorumlu üretim ve tüketim, orman yangınları, afetlere hazırlıklı olma, afet risklerini azaltma gibi konularla devam edecek. Yeni dönemde bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının yanı sıra, orman yangınlarına hızlı müdahaleyi desteklemek için bölgedeki kamu kurumlarıyla birlikte belirlenen yüksek riskli yerlere su tankları yerleştirilecek.

Gelecek Turizmde’nin yeni döneminde Muğla bölgesinde 5 yeni alternatif turizm rotasının oluşturulması, en az 50 kadın girişimciye mentorluk ve istihdam desteği sağlanması da planlanıyor. Bölgede sürdürülebilir turizm alanında rol almak isteyen kadın girişimcilere hibe, mentorluk ve iletişim desteği sağlanacak. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı da oluşturulacak.

 

Ek bilgi: Gelecek Turizmde 2007’den beri 19 proje ile 200 bin kişinin hayatına dokundu. Yaklaşık 500 kadına doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam sağlandı, 600 STK ve 23 üniversite ile iş birliği yapıldı.  Program kapsamında desteklenen hibe projeleri ile yerel ürünler, kültürel ve doğal değerler öne çıkarılarak yeni ziyaretçilerin çekilmesi ve yerel geçim kaynaklarının iyileştirilmesi sağlandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız