Kıbrıs
İkramettin Karaman
İkramettin Karaman

Kocaeli Ansiklopedisi ne diyor?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Kocaeli ansiklopedisine neler konulmuş ,neler atlanmış.

19 Ekim 2023 Saat: 23:09

  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Kocaeli ansiklopedisine neler konulmuş ,neler atlanmış diye incelediğimde, Kocaeli'nin pek çok bilinen yanının ,özelliklerinin kitaba alındığını gördüm.

  Şüphesiz ki böyle kapsamlı bir araştırma ve derleme kentimiz için çok önemli bir adım olmuştur. Emek verenleri kutlarım.

Ancak böyle bir araştırma yaparken, her branştan insanlara danışmak da gerekir. Yayın kurulundan bahsetmiyorum sadece, anlaşılması gereken başarı, katkı ve birimlerden bahsediyorum.

   Bu araştırma sadece yayın kurulu üyelerinin kendi başlarına ,akıllarına geleni, gazetelerde okuduklarınını, duyduklarını değerlemesi ile yapılamaz .Birkaç göze batan Kurumu, bu kurulun mensubu olduğu kurumları ve kişileri yazmakla Kocaeli'yi tanımlayamazsınız. Hele bu kente sonradan gelenlerle hiç olmaz.

Bu kente Çok emek veren ilkleri ortaya koyan kimler, gruplar, organizasyonlar varsa iyi araştırmak gerekir. Bu ansiklopedi çalışmasına sanat açısından baktığımda şöyle bir tablo görüyorum. Yayın Kurulu tiyatro görmüş ,şiir de dinlemiş ve karikatürde görmüş. Bunun dışında ne sanat bilmiş, ne sanatçı tanımış, ne görmüş, ne de izlemiş. Bu kenti çağdaş olarak kalkındıran tüccar, esnaf değil, kültür ve sanat adamlarıdır.

  Kurul üyeleri ,eline kalem kağıt almadan ilk akıllarına gelenleri yazmışlar, bu kentte pek çok sanatçının nice eserler verdiğini bilmedikleri belli .İlk Cumhuriyet dönemi ve sonrasında, sanatın her dalında, önemli atölyeler, öncü sergiler ,galeriler, anıtlar, gösteriler, heykeller, plastik sanat faaliyetleri öylesine çok ki bu kentte, nasıl olur da yapanlara bir satır yer verilemez akıl almıyor. Mezarlıkları bile yazan kurul, bu kadar geniş bir sanat hareketini iki Şair bir Karikatüristle nasıl geçiştirir?

  Bu neye hizmettir?

İlle de sizlerle tanışmış olalım, ödül mü alalım? Niye yığınla sanat hareketini görmezden gelirsiniz? Hiç mi sergilere gitmezsiniz ,hiçmi kültürel faaliyetleri takip etmezseniz .Milattan önce 249 yılından -bugüne kadar Kocaeli'de yapılmış olan tüm mozaik, duvar resmi ,sikke ,kabartma süsleme ve resimleri bir poster halinde uluslararası bir sempozyumda sunmuştum yıllar önce. Basımı da elimde var. Öylesine çok şey yapılmış ki! Bir- iki çay bahçesinden ,mezarlıklardan, gerçek sanat zannettiğiniz sanatlardan da daha çok hizmet edilmiştir bu kente inanın. Kültürel eksiklik belli ki okumuşlarda da aynı, buna şaşırmadım. Bu bilgi noksanlığına uluslararası düzeyde heykelle tanıtanları , üniversiteyi ilk kuran Profesör Dr. Atıf Urral'a yer vermeyenler, bu kentte ilk galerileri, sergileri açan, vesile olan, bize mi yer verirler?

   "Kentine faydalı olan la, kendisine faydalı olanları" ayıramamışlar belli ki .Bir İsrail atasözü ile bitiriyorum yazımı. "Düşünebildiğiniz kadar varsınız Belki de hiç yoksunuz"

(Öğr.gör.Ressam ikramettin Karaman)

   

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kent katliamları parklardan mı başlıyor?2 Eylül 2023 Saat: 15:20
Kocaeli de hemen her mahallede bir park bulunduğunu yıllardır biliyoruz.
Marmaris Marmaris olalı böyle zulüm görmedi!10 Haziran 2022 Saat: 14:08
Artık bir tatil Endüstrisi haline gelen Turizm,ülkemize 70'li yıllarda merhaba dedi.
Turizmde Mucizevi Enerji7 Nisan 2022 Saat: 15:16
Anadolu adeta on binlerce yılın yansıtıldığı bir açık hava müzesi konumundadır
Tüm Yazıları