Kıbrıs

Dünya

İstanbul’dan bir köşe

Her hafta İstanbul’un bir köşesi sloganlı gezilerimizin 5.sini bu kez Topkapıy’a yaptık.

7 Nisan 2023 Saat: 01:15
İstanbul’dan bir köşe
İstanbul’dan bir köşe

İstanbul’dan bir köşe

Yazı dizisi 2  Serdar Taştanoğlu

 Maltepeden başlayan serüven Marmarayile Sirkeciye  oradan da Kabataş Bağcılar  hattındaki Tranvaya  binip Topkapı durağında inerek devam etti . İndiğimiz yer İBB ait 1453 Panorama müzesinin bulunduğu parktı.  Önce her zaman ki gibi gezi başlangıç fotolarımızı çektik. Sonra müzeye girdik. Müzede müze kart geçmemekte olduğunu ve  sadece 65 yaş üstü ücretsiz istisnası olduğunu bildiğimizden zaten hazırlığımızı yapmıştık.65 altındakiler 50 TL giriş ücreti vererek Müzeye girdik.

Fethi anlatan  panolar görsel açıklamalar incelendikten sonra 15 dk bir  yeniden başlayan  animasyonu izlemek üzere  panorama katına çıktık. Gerçekten mevcut İBB yönetimi muhteşem bir animasyon hazırlamıştı. Bu muhteşem uygulamanın 2023 yılının başından bu yana uygulanmakta olduğunu öğrendik Tam anlamıyla 15 dk lık sürede o tarihi anı yani  fethi sizde yaşıyorsunuz. Muhteşem ötesi bir  görsel. Kesinlikle görmeyenler yada  bu yılbaşından önce görmüş olanlar tekrar ziyaret etmeli şeklindeki önerimizi paylaştıktan sonra gezimize devam edelim. Müzenin yakınındaki  Merkez efendi Camini ziyaret ettik .

Kare mimarisi ve birçok mevleviye  dergah olmuş bu küçük ama  uhrevi ortam görülmeye değer. Cami, çilehane,  türbe  ve mezarlıktan oluşan  bu kutsal yerin mezarlığında birçok ünlünün yatmaktaolduğunu öğrendik ancak  Gezi grubumuz müzisyenlerden oluştuğundan ilk dikkatimizi çeken Tanburi Cemil beyin mezarı oldu. Türk musikisine çok önemli eserler kazandıran Tanburi Cemil beyin  muhteşem eseri “Çeçen kızını”  youtubden dinleyerek ziyaret ettik ve  ona Fatihalar gönderdik. Cami ziyaretimiz  sonrası acıkdığımızı hissettik . Ancak Ramazan nedeniyle çevredeki tüm  lokanta restoranlar kapalı olduğundan Suriçindeki Fatih belediyesi sosyal tesislerine gittik Burada tost ve çaylarımızı aldıktan ve neşeli muhabetimiz sonrası tekrar surlarda fotoğraflar çektik.

Sonra oradan ayrılıp Türk dünyası köyüne gittik İBB ait olan bu yerde bulun kıl çadırları otağları  Kırgız Kazak KKTC Özbek ve Kazan tatarı pavyonlarını gezdik. Burayı gezenlerin bir kısmı Türk Dünyası Müzizkleri korosu olunca her girdiğimiz soydaş pavyonunda onlara ait ezgileri icra ettik. Rehber   Abdulmurat beyden detaylı bilgi aldık. Sonra saate baktığımızda  sabah 10:00 da başlayan gezimizde o an saat 17:00 ye gelmeye yaklaşmış böylece evlere dönüşü  başlattık 

Önce Sirkeciyegeldik Marmararaya binmeden önce Öğlen yediğimiz tostlara rağmen acıkmıştık. Çiğdem  “hocam burada şahane çiğköfteci var “ gidelim dedi Bizde sanki hazır bekliyoruz. Haydi gidelim dedik ve bol malzemeli acılı ekşili dürümlerimizi bir iştahla yemişiz ki gören günlerdir bizleri oruçlu sanabilirdi. Ondan sonra Yine çiğdemin kaşla göz arasında  sürpriz olarak aldığı şekerparelere de yumulunca gezimiz tam ağız tadı ile sonlandı.

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 4 yorum yapılmıştır
Hafize Akyıldız Erol 09.04.2023 22:07
.Birlikte olan gezilerimiz çok harika oluyor.Keyifli bir gün geçirdik.Baskanim sizin yazılarınızda gezilerimiz olumsuzlesiyor.Kalemine yüreğine sağlık.Baska gezilerde görüşmek dileğiyle mutlu günler.????????????????
Fulya Damar 08.04.2023 20:48
Yine çok keyifli, bol sohbetli, görsel şovlar ile tarihe uzanıp geri geldiğimiz, Türk Dünyasına ait Kültür köyünü ziyaret ettiğimiz bir gezi gerçekleştirdik. Emeğinize sağlık Serdar Hocam ???? Yeni rotalarda buluşmak dileğiyle...
Filiz Alkan 07.04.2023 21:06
Gezileri okadar güzel anlatıyorsunuz ki Okuyunca kendimi gezdiğiniz yerlerde hissediyorum 1453 Panoramayı ilk açıldığı yıllarda gitmiştim Sizin tavsiyeniz üzerine Duru’yu da alıp yeniden gideceğim Bol bol gezmeler ve anlatımlar Saygılarımla????????????????
Atilla ENCEL 07.04.2023 18:33
Çok güzel bir gezi olmuş adetta ben de burunla gezmiş gibi birebir yaşadım okurken adetta buyulendimm çok güzel bir yazii olmus inşallah başka gezilerinizede şahit oluruzz iyi gezmeler.....
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız