Kıbrıs

Festival Fuar

İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali’ne hazırlanıyor

İzmit Belediyesi 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali’nin tanıtımını için basınla buluştu

6 Ağustos 2023 Saat: 18:00
İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali’ne hazırlanıyor
İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali’ne hazırlanıyor

İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali’ne hazırlanıyor

İzmit kent esnafından oluşanpişmaniye üreticilerin desteğini alan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileriyle birlikte 25-26-27 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Başkan Hürriyet, bu sene uluslararası boyutta 12’ncisi gerçekleşecek olan festival için tüm paydaşlara teşekkür ederken; sadece İzmit’te üretilen pişmaniyenin daha fazla tanıtılması amacıyla tüm halkı dayanışmaya davet etti.

Dernekler Yerleşkesinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Kentin turizm değerini arttırmak ve yeme içme kültürünü tanıtmak anlamında festivalimize uluslararası bir boyut katarak yolumuza devam etmek istedik. Bugün de festival kapsamında yaptığımız çalışmalar, planlama, hazırlama ve uygulama aşamalarını değerli paydaşlarımızla beraber halkımıza duyurmak istedik.

 Kentimizin bu geleneksel tadını halkımıza ulaştırmaya devam eden birbirinden kıymetli pişmaniyecilerimiz ile bu yola çıktık. Kentin marka değerini nasıl arttırabiliriz, nasıl daha fazla aidiyet geliştirebiliriz, kentimizin dışarıdan daha fazla ilgi çekmesine nasıl esile olabiliriz diye birlikte fikir alışverişi yaptık. İzmit Belediyesi olarak paydaşlarımız ve esnaflarımızla birlikte 25-26-27 Ağustos tarihlerinde 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali'ni gerçekleştirmek üzere beraberce düğmeye bastık.

 Göreve ilk geldiğimizde biz sadece pişmaniye festivali yapabilmiştik. Daha küçük bir festivaldi. Sonrasında ekonomik kriz, pandemi vs. derken festivalimizi yapamadık. Bu sene bu işi uluslararası bir boyut da kazandırarak düzenlemek istiyoruz. Pişmaniye gibi çok özellikli bir ürünümüzün sadece ve sadece İzmit’te üretiliyor olmasının özenle ve ilgiyle altını çizerek anlatmaya çalıştığımız bu festivali tüm paydaşlarımızla, kentin tüm dinamikleriyle sahiplenme yaratarak halkımızın ve dışarıdan gelen misafirlerin beğenisine sunmaya çalışıyoruz.

  

 “Pişmaniye sadece İzmit’te üretiliyor”

Birçok kent, birçok belediye, birçok kurum çok sayıda festivaller düzenliyor. Fakat bu festival konserler, etkinlikler, workshoplar, stantlar denilerek geçilebilecek basit bir eğlence etkinliği değil. Pişmaniye sadece İzmit’te üretiliyor. Bu bile pişmaniyeye başka bir değer katan bulunmaz bir özellik. Bu aynı zamanda kentlilik bilinci ve kentin aidiyetini besleyen ulusal ve uluslararası arenalarda kentin marka değerini yükselten çok önemli bir gastro ürünü. Böylesine kıymetli bir ürünümüz var. Altın Portakal deyince akla Antalya, safran deyince Safranbolu gelir. Kentin değerine katkı sunar. Fakat pişmaniyeyi biz bu anlamda diğer kentlerde olduğu gibi tanıtamamıştık. Fakat bu sene bu durumu çok önemsiyoruz.

 Üreticilerimiz bu festival için çok ciddi mesai harcıyorlar. İzmit Belediyesi olarak, tarih boyunca pek çok değerli etkinliğe ev sahipliği yapmış, güzide kentimizin kalbinde gerçekleştireceğimiz12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali'ni sizlerle paylaşmaktan dolayı büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi; Pişmaniye, sadece lezzetli bir tatlı değil, aynı zamanda kentimizin kültürel miraslarını yansıtan, gelenekleri ve geçmişi simgeleyen bir hazine.

 “Pişmaniye kültürel mirasımız”

İzmitliler için özellikle şehir dışına misafir giderken mutlaka yanımıza aldığımız; İzmit'in lezzetli tarihini yansıtan, geçmişten günümüze gelen, birbirine sarılmış hatıralarıyla dolu olan bir tat. Dostluğu, dayanışmayı, komşuluğu, akrabalığı ifade eden bir kültürel miras. Onun yapılışı, o eşsiz dokusu ve sevgiyle yoğrulan hikâyesi, aynı zamanda bu kente olan bağlılığımızın da bir ifadesi. İşte; 25-26-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirecek olduğumuz 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali sadece pişmaniyenin tadını sunmakla kalmayacak, kentimizin misafirperverliğini, zengin kültürünü ve birlikte yaşama sevincini tüm dünyaya yansıtmayı arzu ediyoruz.

 “Kültürler arası bir köprü kuracağız

Festival programında,  çekimi, pişmaniye yarışmaları, pişmaniye workshopları, video gösterileri, söyleşiler, yurt içi ve yurt dışı gruplarının performans gösterileri gibi birbirinden keyifli etkinlikler yer alacak. Kentin birçok noktasında gerçekleştireceğiz. Kentimize ve ülkemize yerli ve yabancı misafirlerimizi; dolu dolu programlarla ağırlayacak, kültürlerarası bir köprü kuracak bu özel organizasyonda, İzmit'in tarihini, kültürünü ve insanlarının sıcaklığını yansıtacağız. Bu festival ile kültürlerarası bir köprü kuracak ve kalplerimizdeki dostluğu pekiştireceğiz.

 Festivale katılacak pişmaniye üreticileri

 Aycan Pişmaniye - Çiğdem Akbaş

Burak Pişmaniye - Mesut Erdoğan

 Buşah Pişmaniye - Mustafa Şahin

 Cemzade Pişmaniye - Ahmet Bölükbaşı

 Doycan Pişmaniye –Dilek İşçi –Edip Yılmaz,

 İZPAŞ (İzmit Pişmaniye A.Ş.)

 Naz Pişmaniye - Suat Kaçar

Önder Pişmaniye - Önder Akbaş

 ÖzCan Pişmaniye - Yaşar Can

 Simay Pişmaniye – 41 Şekerleme Fuat Mandil

 Toplantıya katılım sağlayan paydaşlara teşekkür edildi.

 İzmit Kaymakamlığı, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Aşçılar Federasyonu, TURSAB Kocaeli Temsilciliği, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Kocaeli Üniversitesi Turizm Bölümü, çok değerli akademisyenlerimiz, Esnaf Birlikleri Başkanlığı, Esnaf odaları, pişmaniye üreticileri, yerel üreticilerimizle geçtiğimiz hafta çok önemli bir toplantı yaptık. Bu toplantıda beraberce ne yapabiliriz diyerek birlikte planlama yapmak istedik. Sağ olsunlar çok güzel öneriler çıktı. Çok güzel bir sahiplenme oluştu. Değerli Kaymakamımızın nezdinde bütün katılımcılar büyük bir hevesle fikirlerini sundular. Bunlar bir festivali güçlendiren önemli paydaşlardır ve bu festivale desteklerini açıkladılar.

 

Uluslararası Folklor Festivalleri ve Halk Sanatları Organizasyonları Konseyi; 24 ayrı Uluslararası Çocuk Festivali dahil olmak üzere 300'den fazla Uluslararası Folklor Festivali,

1500 Geleneksel Sanatlar ve El Sanatları Sergisi, 5000 Geleneksel Dans, Müzik, Şarkı ve El Sanatları Atölyesi gerçekleştiriyor. Bu şekilde Pişmaniye festivalimizi dünyaca tanınan festivaller arasında görmek istiyoruz. Ayrıca 72 ülkenin üye olduğu Dünya Folklor Birliği tarafından; 6 Mayıs’ta Romanya’da gerçekleştirilen törende; kente kazandırdığımız Sanat Akademisi'ni ve sanata verdiğimiz desteklerden dolayı IGF Gold Star ödülü kazanmıştık. Bu festivalde de IGF Başkanı Prof. Dr. Dorel Cosma burada olacak ve özel ödülü İzmit Belediyesine verecek. Bizler de bu ödülü İzmit halkı adına kabul edeceğiz.

  Pişmaniyeci esnafı stant açacak

Katılımcılar dışında İlçede pişmaniye üreten esnafa çağrı yapan, Başkan Hürriyet

Markalarını tanıtmak, ürünlerini satmak ve bu festivale renk katmak isteyen değerli esnaf kardeşlerimizi de stantlarımız yettiği takdirde festivalimizde ağırlamak isteriz. Burada ürünlerini, markalarını tanıtabilirler. Esnaflarımıza kapımız her zaman açık. Festival komitemiz tarafından değerlendirilerek kabul edilecek esnaflarımıza festivalde yer verilecek.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız