Kıbrıs

Güncel

Kocaelide önemli arkeolojik buluntu

İmparator Diocletianus'un koruması Tziampo'ya İzmit’te bulunan nekropol alanda siterin okunmasıyla keşvedildi

4 Mayıs 2022 Saat: 13:38
Kocaelide önemli arkolojijk buluntu
Kocaelide önemli arkeolojik buluntu

Kocaelide önemli arkeolojik buluntu

Kocaeli /İzmit NHA Kocaelinin İzmit ilçesinde   2017- 2019 yılları arasında yapılan  kurtarma kazılarında ortaya çıkan Nekrapol alanında  5 lahit bulunmmuştu.

Kocaeli Müze müdürlüğünün girişimleriyle alanda düzenlemeye gitmek ve kente kazandırmak amaçlı bir dizi çalışma sonunda alanda bulunan mezar lahitlerinin Kültür ve turizm açısından önemli buluntu olan bu alan KültürTurizm Bakanlıği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi desteği ile ön projesi hazırlandı ve onaylanmasıyla birlikte alanda uygulamalar yapılarak ileride turizme kazandırılması hedefleniyor.

Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk eşliğinde yapılan bilimsel çalışmalarda, Latince yazılı lahitlerden birinin İmparator Diocletianus'un koruması Tziampo'ya ait olduğu tespit edildi. Nikomedya ve Roma tarihi için önem taşıyan lahdin üzerinde ise "Ben 50 yıl yaşadım. Bu mezara oğlum Severus yahut da eşim dışında başka hiç kimsenin gömülmesine izin vermiyorum diyerek tarihe not düşmüş.

Buluntuları değerlendiren  Koceli Müze Müdürü Serkan Gedük’ün değerlendermesine göre;

"İlk defa bir imparator korumasına ait yazıt; lahit içinde iki iskelet ve mezar hediyeleriyle birlikte bir bütün olarak günümüze ulaşmıştır. Bu anlamda İlk defa bir imparator korumasına ait yazıt; lahit içinde iki iskelet ve mezar hediyeleriyle birlikte bir bütün olarak günümüze ulaşmıştır. Bu anlamda Tziampo Lahdi, bu alanda dünyada bir ilktir. Bu lahdin ve lahit etrafındaki nekropol alanının günümüze sağlam bir şekilde ulaşması çok önemli olduğunu ifade etti.bu alanda dünyada bir ilktir. Bu lahdin ve lahit etrafındaki nekropol alanının günümüze sağlam bir şekilde ulaşması çok önemli" dedi.

Nicomedya’nın ele geçirilen arkeolojik buluntuların arasına yeni katılan  arkoloğik buluntulara bir yenisi olan Tziampo'ya lahiti  eklenmiş oldu.

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız