Kıbrıs

Dünya

Kruvaziyer turiziminde yolcu sayısı 22 kat arttı!

Geçen yıl turizmin parlayan yıldızı kruvaziyer sektörü oldu. Kruvaziyer gemi sayısı 12 kat, yolcu sayısı ise 22 kat arttı.

6 Mart 2023 Saat: 16:15
Kruvaziyer turiziminde yolcu sayısı 22 kat artı
Kruvaziyer turiziminde yolcu sayısı 22 kat arttı!

Kruvaziyer turiziminde yolcu sayısı 22 kat arttı!

Yabancı sahipli kruvaziyer gemisi işleten ‘ilk şirket’ olarak sektöre büyük katkı sunnan Camelot Maritime’ın Kurucu Genel Müdürü Emrah Yılmaz Çavuşoğlu yıl değerlendirmesine ilişkin şunları söyledi: Ülkemize getirdiğimiz turistler Türkiye ekonomisine milyon dolarlar bıraktı. Cruise gemisi uğramayan şehirlerin limanlarını uğrak limanlarımız haline getirerek bu şehirlerin ekonomilerine katkıda bulunduk. 2023 yılında ise kruvaziyer turizminin rekor kıracağını düşüyoruz.

 Tarihi ve doğal güzellikleri ile dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Türkiye’de kruvaziyer turizmi ekonomiye can suyu olmaya devam ediyor.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, 2022 yılında kruvaziyer yolcu sayısı 22 katına çıkarak 1 milyonu aştı.

 Yolcu sayısı 1 milyon 6 bini aştı

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileri, hem gelen gemi hem de turist sayısında ciddi artışlar meydana geldiğini kaydediyor. 2021 yılında 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 yolcu Türkiye’ye geldi. 2022’de ise kruvaziyer gemi sayısı 12 katına çıkarak 991’e yükseldi. Yolcu sayısı aynı dönemde 22 katına çıkarak 1 milyon 6 bini aştı. Bakanlık verilerinde dikkati çeken bir diğer konu da sadece ekim ayında, 2021 yılı toplamından daha fazla kruvaziyer gemisinin Türkiye limanlarına yanaşması oldu. Ekim ayında 155 kruvaziyer gemi ile 206 bin 484 yolcu ağırlandı, ayrıca söz konusu ayda yılın en yüksek yolcu sayısına da ulaşıldı.

 ‘’Destek ve teşvik için yatırımcılar hazır’’

 Samsun’da Emrah Yılmaz Çavuşoğlu tarafından 2008 yılında kurulan Camelot Maritime Ship Crew Training firması, Türkiye’de yabancı bayraklı kruvaziyer gemisini işleten ‘ilk şirket’ olarak ülkemiz ekonomisine önemli katma değerler sunuyor. Firmanın Kurucusu Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “Türkiye'nin ekonomik şartları ve Rusya-Ukrayna savaşı durulunca planlamamızda başka gemiler de var. Özellikle hedefimizde Cruise, Ropax ve kuruyük gemileri bulunuyor. Bu konuda bizi destekleyecek ve teşvik edecek yatırımcılarımız hazır. Önümüzdeki yıl dört tanesi için hazırlıklarımız devam ediyor. Biz bu alanı ayrı bir yere koyacağız. Kruvaziyergemilerle olan çalışmalarımızı da üstüne koyarak devam edecek” ifadesini kullandı.

 2023 rekor yılı olacak

 Pandemi ile birlikte kruvaziyer turizminin daha önemli hale geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Tüm dünya ticaretini etkileyen pandemi süreci, denizcilik alanında doğal olarak en çok kruvaziyer sektörünü sekteye uğrattı. Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte 2022 yılı içeresinde kruvaziyer turizmi canlanmaya başlasa da sektörün içinde olan firma olarak 2023 senesinde kruvaziyer turizminin pik yapacağını düşünüyoruz” dedi.

 ‘’Dünya denizlerine personel yetiştiriyoruz’’

 Camelot Maritime’ın şu an Türkiye’de merkez ofisi, Hindistan ve Gürcistan’da branch şubeleri bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, ilerleyen zamanlarda başka ülkelere de şubeler açmayı planladıkları belirtti.

Çavuşoğlu son olarak şu bilgileri verdi: “Ülkemize getirdiğimiz turistler başta İstanbul olmak üzere İzmir, Trabzon, Amasra, Sinop, Ordu’da Türkiye ekonomisine milyon dolarlar bıraktı. Camelot Maritime olarak Türkiye’de daha önce limanlarına cruise gemisi uğramayan şehirlerin limanlarını uğrak limanlarımız haline getirerek bu şehirlerin mikro ekonomilerine katkıda bulunduk. Yerel yönetimleri bu konuda cesaretlendirdiğimizi söylersek yanlış olmaz. Ülkemizde cruise turizmi yeni yeni canlanması nedeni ile bu gemilerde istihdamı sağlayarak dünya denizlerine personel yetiştirmeye de devam ediyoruz. Denizde her personel aslında ülkemizin bir temsilcisi oluyor. Bunun bilincinde insanlar yetiştiriyoruz. Eğitimlerini verip gemimizde ve ofisimizde istihdamlar sağlıyoruz.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız