Kıbrıs

Dünya

Mitoloji, Sanat ve Masal Geceleri Bodrum’da başladı

Bodrum Belediyesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Bodrum Deniz Müzesinin heyecanla beklenen “Müzede 3 Gece” atölyeleri başladı.

27 Ocak 2023 Saat: 23:06
Mitoloji, Sanat ve Masal Geceleri Bodrum’da başladı
Mitoloji, Sanat ve Masal Geceleri Bodrum’da başladı

Mitoloji, Sanat ve Masal Geceleri Bodrum’da başladı

26 Ocak akşamı Bodrum Deniz Müzesinde “Fantastik Bir Anlatı: Kahramanlar ve Kötü Varlıklar” sunumu ile başlayan “Müzede 3 Gece” atölyeleri çok beğenildi. Sömestr dönemine denk gelen 26-27-28 Ocak tarihlerinde Bodrum; mitoloji, fantazma, masal ve sanat dolu günlerle farklı diyarla açılmaya devam ediyor.

14 yaş ve üstü gençler ile yetişkinlerin ücretsiz katılım gösterebildiği “Müzede 3 Gece” etkinliği kapsamında 27 Ocak akşamı (bugün) saat 20.00’de Bodrum Deniz Müzesinde Masal Anlatıcısı/ Eğitimci Kübra Haksal tarafından “Modern Bir Masal: İnteraktif Masal Dinletisi”, 28 Ocak akşamı (yarın) saat 20.00’de yine Bodrum Deniz Müzesinde Çizer/İllüstratör Meryem Çimen Kıvılcım eşliğinde “Mitolojik Çizgiler” Resim Atölyesi katılımcılarla renklenmeye devam edecek. Çizer/İllüstratör Meryem Çimen Kıvılcım sergisi ücretsiz olarak izlenmeye devam edilebilirken her gece sonunda yazarlar tarafından isteyen katılımcılara kitapları imzalanacak.

26 Ocak akşamı saat 20.00’de başlayan “Müzede 3 Gece” atölyesinde 2020 yılının en iyi yerli fantastik romanı seçilen “Yeşim Taşı Efsanesi: Karanlık Dünyaya Yolculuk” kitabının yazarı Ömer Ünal “Fantastik Bir Anlatı: Kahramanlar ve Kötü Varlıklar” başlığı ile Eski Türk mitlerinden çeşitlemeler sundu. Bodrum, fırtınalı bir gecede Türk mitolojisine ait birçok fantastik varlıkla tanıştı ve yeniden hatırladı. Anlatıda yaratılış, göç, savaşlar, destansı kahramanlar yer buldu. Tepegöz ile Basat karşı karşıya geldi, Ülgen evreni yaratırken kötü varlıklar karanlık dünyada uyanışa geçti. Kağanların sözleri, şamanların algıları ve tabiat unsurlarının çağrıları eşliğinde katılımcılara mitolojik bir deneyim sunuldu. Anlatının ardından Fantastik Türk edebiyatının temsilcilerinden olan Ömer Ünal etkinliğe katılan konuklara kitaplarını imzaladı.

İnteraktif  Masal Dinletisi İle Atölyeler Devam Ediyor

27 Ocak akşamı saat 20.00’de müzede “Modern Bir Masal: İnteraktif Masal Dinletisi” Bodrum halkına sunuluyor. Masal Anlatıcısı/Eğitimci Kübra Haksal’ın anlatımıyla metaforik ögelerle beslenmiş interaktif masal dinletisi heyecanla bekleniyor. Katılımcılar ile birlikte yürüyen dinletide, Kübra Haksal’ın bir kukla karakteri olan Çuçu da katılımcılara eşlik edecek.

Resim Atölyesi İle Mitolojiye Dokunulacak

28 Ocak akşamı saat 20.00’de ise hem yazıp hem çizdiği Oğuz Kağan isimli çizgi romanı, çizimlerini yaparak katkıda bulunduğu Kürşad çizgi romanı, mitolojik maceraları konu alan ilk romanı Moira Çemberi ve çeşitli dergilerde çizgi roman ve çizgi öykü çizerliği ile bilinen Çizer/İllüstratör Meryem Çimen Kıvılcım eşliğinde “Mitolojik Çizgiler” Resim Atölyesi gerçekleştirilecek. Resimlere dokunulacak ve ondan masalsı, mitolojik bir dünyaya dalınacak olan atölyede mitoloji ve resim sanatının kapıları bu kez gençler ve yetişkinler için ardına kadar açılacak. Meryem Çimen Kıvılcım ile kâğıtlar üzerine mitolojik çizim çalışmaları yapılacak ve çizimler renklendirilecek.

Sergi İzlenmeye Devam Ediyor

Çizer/İllüstratör Meryem Çimen Kıvılcım tarafından yorumlanmış olan mitoloji, fantazma dolu çalışmalar, programın başladığı 26 Ocak tarihinde meraklısıyla buluşmaya başlamıştı. 28 Ocak tarihine kadar müzede izlenmeye devam edilebilecek mitoloji ve illüstrasyon içerikli çalışmalarla, fantazma dünyasına dalmak isteyen herkes müzede resimlerle buluşabiliyor.

Bodrum Deniz Müzesinde ücretsiz olarak gerçekleştirilen “Müzede 3 Gece” atölyeleri 28 Ocak akşamı son bulacak. Sanatın, masalın ve mitolojinin yer alığı bu etkinlikleri kaçırmak istemeyen 14 yaş üstü gençler ve yetişkinlerin 0 530 232 14 83 numaralı telefondan ücretsiz katılım için kayıt yaptırması yeterli oluyor.

Sömestr tatili döneminde müzenin gerçekleştirdiği tüm atölyeler ve etkinlikler için bodrumdenizmuzesi.org internet adresi ve müzenin sosyal medya hesapları takip edilebilir.

 

Ömer Ünal

Mustafa Kemal Üniversitesinde Türkçe Eğitimi, Anadolu Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler bölümlerini bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. Türk mitolojisi ve çocuklar için fantastik edebiyat konularında çalışmaya yoğunlaştı. 2020 yılında yayımlanan Yeşim Taşı Efsanesi/Karanlık Dünya’ya Yolculuk adlı kitabı, Kayıp Rıhtım tarafından yılın en iyi yerli fantastik kitabı ödülüne layık görüldü. 2021 senesinde Gizemli Kitap adlı eseri yine yılın en iyi yerli fantastik kitabı seçildi. Türkçe öğretmenliğinin yanı sıra Türk mitolojisi ve halk bilim alanlarında editör olarak da görevine devam etmektedir. Türklerin Şeytani Masalları, Türk Kültüründe Vampirler, Türk Halk Anlatmalarında Olumsuz Tipler başta olmak üzere çok sayıda akademik kitabın editörlüğünü yapan Ömer Ünal’ın denemeleri, öyküleri ve makaleleri ulusal dergilerde yayımlanmaktadır.

 

Kübra Haksal

23 Aralık 1989 Bursa’da dünyaya geldi. Çocuk Gelişimi Bölümünü bitirdikten sonra Sahne Sanatları ve Oyunculuk Eğitimleri aldı. 12 yıldır profesyonel olarak oyunculuk ve oyun metni yazarlığı yapıp çeşitli kurumlarda drama öğretmeni olarak da mesleğine devam etmektedir. Masal dinletilerinde başta çocuklar, gençler olmak üzere her yaştan meraklı dinleyici kitlesiyle buluşan Haksal, Pranayama Akademi ile ortak geliştirdiği projeyi de sahneliyor. Festivallerde ve çeşitli masal etkinliklerinde kendine ait özgün masalları da anlatan Haksal’ın bir kukla karakteri olan Çuçu’nun masalsı yolculuğunu anlattığı kitapları ise pek yakında okurlarıyla buluşacak.

 

Meryem Çimen Kıvılcım

Lise öğrenimini Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’nde tamamladı. 2008 yılında Gazi Üniversitesi Resim-iş Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Öğrenciliği sırasında çeşitli yayınevlerinde çocuk kitabı resimledi. 2009 yılından itibaren Bingöl, Ardahan ve İstanbul’da çeşitli okullarda Görsel Sanatlar öğretmenliği yaptı. 2017 – 2018 yılları arasında Bilim Sanat Merkezinde özel yetenekli öğrenciler ile çalıştı. Hem yazıp hem çizdiği Oğuz Kağan isimli çizgi romanı (2013) ve çizimlerini yaparak katkıda bulunduğu Kürşad çizgi romanı (2015) Bilgeoğuz yayınevi tarafından yayımlandı. Aynı yıllarda Bayan Yanı, Lama ve Zahiri gibi çeşitli dergilerde çizgi roman ve çizgi öykü çizdi. İlk romanı bir müzisyenin zaman yolculuğu ve mitolojik macerasını konu alan Moira Çemberi- Orpheus’un Şarkısı (2019), aynı maceranın devamı olan Moira Çemberi 2- Tanrıların Savaşı (2021) Lukka yayınevi aracılığıyla yayımlandı. 2022 yılında Seçkin Sarpkaya, Mehmet Berk Yaltırık ve Ömer Faruk Yazıcı’nın yazarlığını üstlendiği “Türk Kültüründe Gulyabani” kitabında illüstrasyonu yayımlandı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi’nde Yüksek Lisansını tamamladı. 2020 yılından bu yana MEB Yeğitek’de grafikerlik ve illüstratörlük görevine devam etmektedir.

 

Bodrum Deniz Müzesi Hakkında:

Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesinin önemli katkılarıyla 15 Ekim 2011 tarihinde ziyarete açılmış; Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu, Bodrum Tekne Modelleri Koleksiyonu ve 6.000’e yakın kabuğun yer aldığı Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonları ile Bodrum denizcilik tarihinin geçmişten günümüze intikal eden belgeleri, objeleri ve değerleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları yaparak deniz ve denizcilik kültürüne sahip çıkmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

Müze, Bodrum ile özdeşleşmiş entelektüel yaşam ustası Halikarnas Balıkçısının albümünden seçilmiş özel fotoğraflarıyla yaşamından kareler, tarihi belgeler, kendi kaleminden yazdığı yazıları, çizdiği resimleri ve kişisel eşyaları ile kızı İsmet Kabaağaçlı ve Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlunun Prof. Dr. ŞadanGökovalı’nın bağışları ile zengin bir arşive ait. Bodrumlu sanatkâr/usta Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılan 48 adet “Bodrum tipi” model tekneler müzede süngercilik, balıkçılık ve nakliyecilik koleksiyonları olarak sergilenmekte. Portal üzerinden arşivini ve koleksiyonlarını araştırmacılara ve meraklılara sunmak için faaliyetlerine ve çalışmalarına devam etmekte olup eğitim programları, çocuk atölyeleri, etkinlikler, programlar, birçok proje sahipliği ve proje ortaklığını yürütmektedir. Yayınevi olarak da çalışmalarına devam etmekte ve yayınlarını okuyucuyla buluşturmaktadır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız