Kıbrıs

Dünya

Muğla’da balıkçılık haftası deniz temizliği ile taçlandı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Dünya Balıkçılık Haftası” dolayısıyla il genelindeki 150 noktada eş zamanlı olarak kıyı ve deniz temizliği yaparak, 3 noktada 60 bin yavru balığı denize bıraktı.

22 Kasım 2022 Saat: 23:04
Muğla’da balıkçılık haftası deniz temizliği ile taçlandı
Muğla’da balıkçılık haftası deniz temizliği ile taçlandı

Muğla’da balıkçılık haftası deniz temizliği ile taçlandı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın ev sahipliğinde Ula İlçesi Akyaka Mahallesi’nde gerçekleştirilen Dünya Balıkçılık Haftası etkinliğinde renkli görüntüler yaşandı.

Akyaka Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş’e ait teknede düzenlenen etkinliğe; AK Parti Milletvekili Yelde Erol Gökcan, MSKÜ Rektörü Prof.Dr. Turhan Kaçar, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, il ve ilçe protokolünden kurum amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, il ve ilçe müdür ve personeli, balıkçılar ve Gençlik Spor İl Müdürlüğünden gönüllü öğrenciler katıldı.

Deniz üzerinde gerçekleştirilen kutlama programı S.S. Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Can Görgün’ün sunumu ile başladı. Denizleri korumanın en etkili yolunun, denizleri kirletmemekten geçtiğini belirten Görgün, küresel ısınma tehdidine karşı denizlerdeki av faaliyetlerinin ve avlanma yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ederek “Denizlerimizi gelecek kuşaklara da miras bırakmak için üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

Ula Belediye Başkanı Özay Türkler de dip temizliğinin sürdürülebilir balıkçılık açısından önemine değinerek, etkinliğe emeği geçenlere teşekkür etti.

Törende bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın sadece bir turizm ve tarım kenti değil, bir dünya mirası olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugün gelinen noktada son üç yılda çok şey yaşadık. Pandemi döneminde, gıda turizminin ne kadar önemli olduğunu yaşayarak gördük. Rusya-Ukrayna savaşında gıda tedarik zincirinde sıkıntılar yaşadık. Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarını ise yaşamaya devam ediyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen geldiğimiz noktada gelecek kuşaklara dünya mirası olarak bırakacağımız cennet vatanımızda, üzerimize vazife olmayan işleri de üstlendik. Muğla, bin 500 km sahil şeridi ile çok sayıda zorluğu da içinde barındıran bir cennet. Son yılarda ne yazık ki Kızıldeniz’den gelen gemilerin, denizlerdeki ısının, sıcaklığı artması, istilacı balık türlerinin varlığı, denizlerimizi tehdit eder duruma geldi. Ayrıca yıllardır yapılan düzensiz avcılık ve denizde kalan av araçlarının en verimli alanların üzerini kapatarak buraları çöle dönüştürmesi de ciddi sıkıntılar ortaya çıkardı.”

50 bin kişi balıkçılık sektöründen ekmek yiyor

Muğla’nın 2021 yılında 144 bin 295 ton üretim ile su ürünleri sektöründe yüzde 30.60’lık paya sahip olarak Türkiye lideri olduğunu belirten Barış Saylak, ihracat rakamları ve sektörün Muğla ekonomisine katkısı ile ilgili de şunları kaydetti: “2020 yılında 77 bin ton olarak gerçekleşen su ürünleri ihracatı 409 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2021 yılında 97 bin tonu geçerek 563 milyon dolara; 2022 yılının 10 aylık döneminde ise 103 bin ton ile 1 milyar 400 milyon dolara ulaştı. Bu sene ihracat hedefimiz inşallah 2 milyar dolar ve 2023’te çok daha fazla olacak. Muğla’da balıkçılık ile geçimini sağlayan üç bin aile işletmesi ve buna bağlı olarak çalışanlar ile birlikte 50 bin kişilik bir sektörden söz ediyoruz. Balıkçılık, Muğla’nın vazgeçilmez ve başat sektörüdür.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız