Kıbrıs

Dünya

MXGP Türkiye başlıyor

Dünya motokors tarihinin en önemli yarışı olan MXGP’nin şampiyonların yarışı olarak bilinen etabı MXGP TÜRKİYE, TÜRKİYE Cumhuriyetinin 100’üncü yılında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde YARIN (2 Eylül 2023) başlıyor.

2 Eylül 2023 Saat: 12:54
MXGP Türkiye başlıyor
MXGP Türkiye başlıyor

MXGP Türkiye başlıyor

Uluslararası Motosiklet Federasyonu’nun (FIM) en önemli organizasyonları arasında yer alan motokrosun en iyisini belirleyen Dünya Motokros Şampiyonası’na (MXGP)Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi ev sahipliği yapacak. Arjantin, İtalya, İsviçre, Portekiz, İspanya, Fransa, Letonya, Almanya, Endonezya, Çekya, Belçika, Finlandiya, İsveç, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde düzenlenen şampiyona, dünyanın 180 ülkesinde yayınlanıyor.

 Dört yarış aynı anda yapılıyor

Geçtiğimiz yıl şampiyonun belirlendiği MXGP TÜRKİYE’de, dünya ve Avupa klasmanında dört yarış aynı anda yapılacak:

- Dünya Büyükler Motokros Şampiyonası (MXGP)

- Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonası (MXWOMEN)

- Dünya Gençler Motokros Şampiyonası (MX2)

- Avrupa Motokros Şampiyonası (EMX250)

TÜRKİYE’de yapılacak yarışlara Yamaha, Honda, Kawasaki, KTM, Husqvarna, GasGas, TM ve Fantic gibi fabrika takımlarının da olduğu 25’i aşkın takımla 150’ye yakın yarışçının katılması bekleniyor.

 Bu yıl toplamda 10 Türk yarışçı

Türkiye’den ilk kez Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda Irmak Yıldırım bu sene üçüncü kez pistlere çıkacak. Bu yıl, ilk kez bir Türk MXGP’de yarışacak. Galip Alp Baysan Türkiye adına MXGP’de yarışacak. Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda ise, ikinci yarışçımız pistte olacak. Selin Tınaz, WMX’deki ikinci Türk olarak yarışacak.

Avrupa Motokros Şampiyonası’nda ise Yiğit Ali Selek, Efe Kemal Hıd, Ömer Uçum, Ata Yağız Kuzu, Mehmet Emin Musaoğlu, Beytullah Gurur, Mehmet Yiğit Kara da mücadele edecek. Böylece Türkiye adına 10 yarışcı dünyanın en iyileriyle podyum mücadelesinde kıyasıya yarışacak.

    

 Üç sınıfta şampiyon Afyonkarahisar’da belli olacak

Geçtiğimiz yıl şampiyonun belirlendiği MXGP’de yarışın yeni yıldızı GASGAS ile yarışan İspanyol Jorge Prado, genel klasmanda 821 puanla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise Kawasaki yarışçısı Fransız Romain Fevbre bulunuyor. Yamaha sürücüsü İsviçreli Jeremy Seewer ise bu ikiliyi takip eden diğer yıldız sporcu. İspanyol Prado Afyonkarahisar Motor Sporları pistindeki yarışı kazanması durumunda 2023 Dünya Şampiyonluğunu TÜRKİYE’de ilan edecek. Yine MX2’de KTM yarışçısı İtalyan Andrea Adamo 705 puanla lider olarak TÜRKİYE’ye geliyor.

Avrupa Motokros Şampiyonası (EMX250) ve Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda da (WMX) şampiyonlar Afyonkarahisar’da belli olacak. Avrupa Şampiyonası’nda puan avantajına sahip Yamaha adına yarışan İtalyan Andrea Bonacorsi, Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda da Kawasaki yarışçısı Yeni Zelandalı Courtney Duncan, GASGAS yarışçısı İspanyol Daniela Guillen ve bir başka Kawasaki yarışçısı Hollandalı Lotte Van Drunen, 2023 şampiyonluğunu elde etmek için gaz açacak.

Şampiyonların kazandığı dünyanın en iyi pisti

Afyon Motorsporları Merkezi, MXGP yarışları arasında dünyanın en iyi pisti, en iyi padokuna sahip. Ünü sadece bunlarla sınırlı kalmayan pistte yapılan MXGP TÜRKİYE’yi kazanan pilotlar hep sezonu şampiyon olarak tamamladı. Yarışçılar arasında çok sevilen ve yarışmak için beklenen pistler arasında ilk sırada yer alan pist, şampiyonun belli olmadığı ilk senelerden beri şampiyonların kazandığı etap olarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bu yıl ya Prado şampiyonluğunu TÜRKİYE’de ilan edecek ya da kazanan başka Febvre kazanarak psikolojik üstünlüğü sağlayarak şampiyonluğu zorlayarak, bu yıl da benzer bir durum olması bekleniyor.

180 ülke Türkiye’yi daha yakından tanıyacak

Dünya çapında çok popüler olan motokros yarışlarının en önemli yarışlarından biri olarak görülen MXGP TÜRKİYE, 7.3 milyar kişinin yaşadığı 180 ülkede 3.5 milyara yakın izleyiciye ulaşıyor. Dünyaca ünlü motokros yıldızlarının mücadele ettiği yarışlar, bu yıl 19 etaptan oluşan MXGP ve MX2, 6 etaptan oluşan MXWOMEN, 10 etaptan oluşan EMX250’de kürsü için ter dökecek.

WMX’de Türk kadın yarışçı sayısı ikiye çıktı

Dünya ve Avrupa Motokros yarışlarına TÜRKİYE’den de çok sayıda sporcu katılacak. İki yıldır Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonası'na ülkemiz adına katılan Irmak Yıldırım’ın yanı sıra 2022 TÜRKİYE Motokros Şampiyonu Selen Tınaz’da bu yıl kadınlar sınıfında yarışacak. Avrupa yarışında ise yaklaşık 10 Türk yarışmacı mücadele edecek.

 Türkiye ekonomisine en az 10 milyar TL katkı

Dünyanın en önemli motokros yarışı olan MXGP’nin TÜRKİYE etabı bu yıl altıncı kez yapılıyor. MXGP TÜRKİYE’nin sadece yarışın yapıldığı haftada ülke ekonomisine 5 milyar TL’yi aşan katkıda bulunduğu açıklanmıştı. TÜRKİYE’nin spor ekonomisi ve turizmi için en önemli etkinlik konumundaki MXGP TÜRKİYE’nin bu yıl da ülke ekonomisine katkısının en az iki kat artması bekleniyor.

300 milyon avro değerinde Türkiye tanıtımı

Geçtiğimiz yıl dünyanın en iyi tanıtımı yapılan etabı ödülünü alan MXGP of TÜRKİYE’nin dünya çapındaki yayınları ve yapılan haberler TÜRKİYE’nin ülke tanıtımına devasa ökçekte katkıda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl MXGP of TÜRKİYE’nin sadece yayınlanan haberleri ve reklam değeri 300 milyon Avro’yu bulmuştu.

TÜRKİYE Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan MXGP TÜRKİYE, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKİYE Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Spor Toto, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği (SASAD), TÜRKSAT, TRT SPOR, TRT SPOR YILDIZ, Sport in TÜRKİYE'nin destekleriyle yapılıyor. Organizasyon partnerleri ise Anlas, Blue Motor, ECC Tur, Doğan Trend, İzeltaş, Honda, NG Afyon, Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED), Özerband, Park Afyon, Volta, Wyndham Afyonkarahisar Thermal & Spa, Demirören Medya Grubu, Misli.com, PowerApp, Yeniletişim, Actamedya, DigitalServices, Anadolu Prodüksiyon.

Etiketler: MXGP TÜRKİYE,

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız