Kıbrıs

Dünya

Phaselis Antik Kenti'nde yapılaşmaya dur kararı!

Phaselis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca verilen izinle yapımına başlanan projeye karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.

21 Nisan 2023 Saat: 14:52
Phaselis Antik Kentinde yapılaşmaya dur kararı!
Phaselis Antik Kenti'nde yapılaşmaya dur kararı!

Phaselis Antik Kenti'nde yapılaşmaya dur kararı!

Yeşil gazetenin haberine göre,Peyzaj Mimarları Odası, Antalya‘nın Kemer ilçesinde bulunan, 1. Derece Sit bölgesindeki Phaselis Antik Kentine Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nca verilen izin kapsamındanda yapılmak istenen inşaatlara karşı açtığı davayı kazandı. Phaselis’teki inşaat için yürütmeyi durduma kararı verildi. Ancak aktivistler nöbete devam edecek.

Antalya 3. İdare Mahkemesi‘nde görülen davada verilen kararda Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi‘nin uygulanması halinde telafisi güç zararlar verileceği belirtildi.

Phaselis Antik Kenti Tarihi

Phaselis bölgesi M.Ö. yedinci yüzyıl başlarında Rodoslu Kolonistler tarafından kurulmuştur. Kentin kurucusu ise Lacios isminde biri olarak bilinmektedir. Bazı Antik kayıtlarda Lacios'un Argos'lu ve Lindos'lu olduğu bilnmekte.

Şehirde İlk olarak M.Ö. 5. yüzyılda Persler, 4. yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve son olarak Lmyra'nın Kralı olan Pereklis egemenlik sürmüştür. M.Ö. 333 yılında ise Büyük İskender imparatorluğu ile şehir büyük hareketlilik yaşamıştır.

Bu şehir Likya Birliğine M.Ö. 167 yılında üye olmuştur. Fakat kent sürekli komşu şehirlerin istilasına uğramıştır. Özellikle Olympos'un istilasına maruz kaldıktan sonra kent Roma egemenliğine girmiştir.

İmparator Hadrian tarafından 129 yılında ziyaret edilen şehre tek kemerli anıtsal sütün yaptırılmıştır. 451 yılında ise Kadıköy Konsülü'ne katılmıştır.

Phaselis Antik Kenti kemer'de

Phaselis Antik Kenti Antalya ilinin Kemer ilçesine bağlı olan Tekirova Beldesinde yer almaktadır. Kuzey bölgesinde Gökdere Vadisi, güney bölgesinde ise İç adalar yer almaktadır. 

Phaselis Antik Kentinde önemli yapılar

Phaselis Antik Kentin bölgedeki kentlerden ayıran özelliği üç ayrı antik limana sahip olmasıdır. Phaselis koyunda deniz, kum ve güneşin tadını çıkarılabilir  Antik Kent içerisinde gezilip görülmeye değer  Bunlardan birisi orta ve güney limanı birbirine bağlayan sütunlu liman caddesidir. Caddenin deniz bölgesinde yer alan tiyatro. Roma Hamamı, Agoralar, tepedeki akropol, su kemerler ve Hadrianus takı mutlaka gezilmesi gereken önemli  antik yapılar sizleri karşılamaya hazırlar.   

 

Phaselis Amfi tiyatrosu MS: 2. yüzyıla tarihlendiği düşünülmektedir. Çok büyük olmayan Phaselis Amfitiyatrosu yaklaşık 1500 kişilik

 Phaselis antik kenti, özellikle hafta sonu plajlarında  çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Tarihî değerler Dünya mirasıdır . Karara şimdilik sevindim. 21.04.2023 16:20
8ea53
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız