Kıbrıs
Rana Sinem Siklon
Rana Sinem Siklon

Beyoğlu’nda festivaller arasında kalmak çok güzel

Turizmle ilgili bir yazı yazmam istendiğinde şaşırıp kaldım. Turizm yazılarını, seyahat yazılarını severek okurum.

9 Haziran 2022 Saat: 17:16

Turizmle ilgili bir yazı yazmam istendiğinde şaşırıp kaldım. Turizm yazılarını, seyahat yazılarını severek okurum. Hatta bölgeye gidip gelmiş kadar olurum. Ne yazacağım konusunda kara kara düşünürken İstanbul’a gittiğimde rastladığım iki festival “ İlk yazında bizden bahset” dedi adeta.

İstanbul’un neresine gittiğimi soracak olursanız Beyoğlu’na gittim. Beyoğlu’nda uğramadan edemediğim bir sahafım var. Kedisi de var. Gittiğimde çay içerim, sahafla sohbetler ederiz tabii ki Sayfa’yı bol bol severim. Sayfa tekir bir pisi …

Sahafımla konuşurken “Hocam çok güzel iki festival düzenleniyor, yolda afişlerine rastlamışsındır” dedi. Aslına bakarsanız “Hayır koca koca afişleri görmedim” diyemedim. Hemen yan dükkanın vitrin camında asılı olan afişleri gösterdi.

Festivallere bayıldım. Hatta, akşama eve dönecekken iki gece İstanbul’da kaldım. İşte, ilk yazımda bu festivallerden bahsedeceğim.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ve İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’nde Kaybolmak

12 Haziran’a kadar süreceği belirtilen ama Ekim – Kasım aylarına kadar birçok sergiyi gezebileceğiniz Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nden bahsetmek istiyorum.

Bana göre İstanbul’un kültür sanat hikayesinde Beyoğlu her zaman başrolü üstleniyor. Hatta, aranızda okuyanlar varsa bilir Salah Birsel’in “Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu” isimli deneme türü bir kitabı da vardır. Bence Salah Birsel’in en leziz kitaplarından biridir. Üstadın kendi tanımladığı şekilde bir kahvengiz örneği. Neden kahvengiz? Üstad kitabında kahveler aracılığıyla bir dönemin Beyoğlu’nu anlatıyor.

Bilirsiniz, İstanbul’un somut mirası olan binaları, sokakları, mimarisi, estetiği ile tarihi bir dokusu var. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bu tarihi dokuyu edebiyat, tiyatro, müzik, opera, gastronomi, eğitim, resim, sinema gibi somut olmayan bütün kültürel mirasımızla bu mekanları buluşturmayı istiyor ve bence başarılı da oluyor.

Festival 28 Mayıs’ta başlamış ve 12 Haziran’a kadar devam edecekmiş. Biz son günlerinde yakaladık. Festivallerin tadı tek başına çıkmaz,yanımda liseden bir arkadaşım vardı. Yeni söylemle kankim denebilir.

Neredeyse her dalda etkinlik düzenleniyor. Tiyatro, bale, sinema, şiir, opera, müzikal, dans … Hangi etkinlik hoşunuza gidiyorsa katılabilirsiniz.

Biz hangi etkinliğe katıldık?

İstiklal Sanat Galerisi’nde açılan Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun eserlerinden oluşan Kalamış’tan Narmanlı’ya başlıklı sergiyi gezdik. Benim için Bedri Rahmi her zaman muhteşem. Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun Kalamış’taki evinden ve bir dönem atölye olarak kullandığı Narmanlı Han’dan esintiler var. Sergide okuyabildiğim kadarıyla – resim okumak çok zor -  Bedri Rahmi’nin otoportre eserleri ve akrilik, kağıt üzerine guaj, yağlı boya gibi farklı malzemeler ve teknikler kullanarak ürettiği Kırmızı Ayak, Beyazıt Aşık Veysel, İstanbul, Ebabil Kuşu, Köylü Ana ve Kariye Camii gibi birçok nadide eseri var. Sergiyi ekim ayına kadar gezebilirsiniz.

Ardından Yapı Kredi Müzesi’ndeki Ölümsüz Yüzler Sergisi’ni gezdik. Ölümsüz Yüzler Sergisi hükümdar, tanrı/tanrıça ve kahraman betimleri olmak üzere üç ana gruptan oluşuyor. Mitolojik karakterler ve gerçek kişilerin yanında sanat eserleriyle ölümsüzleşen yontucu ve darpçıların da öykülerini bulabilirsiniz. Ölümsüz Yüzler başlıklı serginin küratörlüğünü Nihat Tekdemir, koordinatörlüğünü ise Derya Sayın yapıyor. Bilimsel danışman ise Büket Akçay Güven. Sergiyi Kasım ayının sonuna kadar gezebilirsiniz.

Salı günü akşamı neden iptal edilmediğini anlayamadığımız Aydilge konserine gitme fırsatı bulduk. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki konserde epey eğlendik.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde düzenlene etkinliklere katılırken kendimizi İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’nin ortasında bulduk. İnsanın kendisi gibi okumayı çok seven bir arkadaşı olması çok güzel. İTEF 2022 kapsamında Norveçli yazar Dag Solstad, ve Ayfer Tunç’un edebiyat söyleşisine katılarak mest olduk.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ni değerlendirmem gerekirse …  Objektif olarak söylemek gerekiyor festivalde pek de tanımadığım kişiler vardı.Mutlaka değerli sanatçılardır ancak biz tanımıyoruz.  Etkinliklerin içinden katılmak istediğiniz, size hitap eden etkinliği kendiniz seçmeniz gerekiyor. Mesela, ilahi konserleri çok fazlaydı. Aydilge ve Yüksek Sadakat konserinden Aydilge’de karar kıldık.

Yaşasın Uluslararası Beyoğlu Lezzet Festivali!

Gastronomi meraklılarına bir başka müjde vereyim. 15 Haziran – 19 Haziran tarihleri arasında Uluslararası Beyoğlu Lezzet Festivali düzenleniyor. 15 Haziran günü bir turizm eğitimi alan bir arkadaşımla bu festivale katılmayı düşünüyorum. Uluslararası Beyoğlu Lezzet Festivali İstanbul’un gözbebeği Galataport Saat Kulesi alanında gerçekleşecek. Festival konuklarına kültür ve lezzet şölenini doya doya yaşatacağını düşünüyorum. Festival komitesi başkanıyla yaptığımız görüşmede mutfak, sahne, workshop, panel ve yarışmaların düzenleneceğini söyledi. Yarışmalar iki ana başlıkta düzenleniyor. Birisi Beyoğlu’nda İstanbul Yemekleri Yarışması diğeri ise “Gıdanı Koru” konseptli yemek yarışması. Katılımcı ülkeler arasında Arnavutluk, Belarus, Brezilya, Hindistan, Meksika, İtalya gibi ülkeler var. “Uluslarası” ve “Lezzet” kavramlarını bir araya toplayan festivale gidilmez mi?

 

 

 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya 1 yorum yapılmıştır
ali okur 09.06.2022 18:07
festival tadında bir yazı...yazarla birlikte festival içinde gezindim...konser izledim...sanat gezisi yaptım...teşekkür ederim...çok başarılı bir yazı...
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız