Kıbrıs

Dünya

Silivri Mübadele Müze Evi açıldı

İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğiyle yapımı tamamlanan Mübadele Müze Evi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

30 Ocak 2023 Saat: 13:42
Silivri Mübadele Müze Evi açıldı
Silivri Mübadele Müze Evi açıldı

Silivri Mübadele Müze Evi açıldı

Lozan Mübadelesi ile Silivri’ye gelen soydaşlarımızın yaşadıkları zorlukları ve hikâyelerini günümüz nesillerine aktarmak ve Silivri’nin Cumhuriyet dönemindeki önemini anlatmak amacıyla İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğiyle yapımı tamamlanan Mübadele Müze Evi, Lozan Mübadelesinin 100’üncü yıl dönümünde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Bodrum katı ile birlikte 3 kat ve 400 metrekare kullanım alanından oluşan Silivri Belediyesi Mübadele Müze Evi, mübadele dönemini yansıtan materyallerin bulunduğu yaşam alanları olarak tasarlandı. Taş, tuğla, kerpiç ve ahşap unsurlar kullanılarak inşa edilen yapının taş kısmı, sergi alanı ve mübadele tarihçesini yansıtan fotoğraf ve bilgilerin bulunduğu bölüm olarak dizayn edildi. Bina içerisinde sergilenen eşyaların büyük bölümü de yaşayan mübadil ailelerden gelen eşyalarla oluşturuldu. Mübadele Evinin bulunduğu meydan ise yapılan düzenlemelerle Mübadele Meydanı’na dönüştürüldü.

Bakan Ersoy: “çok değerli bir proje oldu”

Silivri Belediyesi Mübadele Müze Evi açılışında bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Her geçen gün kültür ve sanat mekânlarımıza bir yenisi ekleniyor. Bunu yaparken kültürümüzün sanatımızın ve tarihimizin her bir değerli detayını yaşatmanın gelecek kuşaklara miras bırakmanın gayreti içerisinde oluyoruz. Milli hafızamızı ve kimliğimizi meydana getiren bütün unsurlarla canlı tutmak adına proje ve eserleri hayata geçiriyoruz. Silivri Mübadele Müze Evi de bizim bu irademizle paralel bir anlayışla İstanbul Valiliğimiz ve Silivri Belediye Başkanımızın gayretleriyle hayata geçen çok değerli bir proje olmuştur. Bu topraklar mübadele tarihinin nüfuz ettiği, o birikimin ve yaşanmışlığın kök saldığı bir bölgedir. Dolayısıyla geçmişi bugüne ve yarınlarımıza taşımak, anlatmak adına kurulan Mübadele Müze Evi için Silivri, çok doğru bir yer seçimi olmuştur. Halkımızı, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi burayı ziyaret etmeye ve buradan alacakları ilhamla tarihi araştırıp öğrenmeye davet ediyorum. İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya ve Silivri Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz başta olmak üzere, bu projenin hayata geçmesinde emeği ve desteği olan herkese içtenlikle teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve eşi Ezgi Yılmaz, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sertel Selim, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş, siyasi parti ilçe başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. İlçe Müftüsü İsa Sağlam tarafından dua yaptırılmasının ardından kurdele kesildi ve müze evi ziyaretçiye açıldı. Müze Evi, pazartesi günleri kapalı olmak üzere haftanın 6 günü 10.00-19.00 saatleri arasında hizmet verecek.

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız