Kıbrıs

Dünya

Tisan antik kenti betona teslim ediliyor!

Mersin'in cennet koyu olan Silifke Antik Tisan koyu, geçmiş yıllarda imara açılmasıyla birlikte yapılaşmanın önü açılmış oldu. İşte durum.!

27 Ocak 2023 Saat: 15:34
Tisan antik kenti betona teslim ediliyor!
Tisan antik kenti betona teslim ediliyor!

Tisan antik kenti betona teslim ediliyor!

Tisan antik kentinin kurulduğu bölge sit kapsamında olup, doğal ve arkolojik sit olmasına rağmen tarih ve doğanın hızlı ve kuralsız betonlaşması turizmin geleceğinide tehtit ediyor.

Planlanan 5 katlı bir otel yapılmasını ve koyun yıllardır yapılaşmadan korunan kısımlarında da yapılaşmasını öngören plan hazırlandı bile…

İşte. İki katlı konutlar yapılmasını öngören 1/1000 ölçekli plan hazır.

CHP’li meclis üyeleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tisan’ın önemine dikkat çekerek planın biraz daha bekletilmesini istedi ancak teklif Cumhur İttifakı’nın oylarıyla Meclis’ten geçti.

İddialara göre; Üye profilinin üst düzey bürokratlardan oluşan bir kooperatifin yarımada üzerinde bin konutluk bir proje hazırladığı ve maket üzerinden en ucuzu 3 milyon lira olarfak satışların başladığı konuşuluyor.

Basınla buluşan,Silifke CHP İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, bölgenin en güzel sahillerinden birisi olan Tisan’da yaşanan olayları fotoğraflarla anlattı. Ruhsatsız bir çalışmanın yapıldığı, orman arazilerinin moloz artıkları ile doldurulduğunu, iş makinelerinin usulsüz çalıştığını açıkladı.

Silifke CHP İlçe Başkanı Bünyamin Uçar tepkisini dile getirdiği basın açıklamasında, Uçar, sadece Silifke’nin değil Türkiye’nin en güzel koylarından birinde yaşanan olayları basın mensupları ile paylaştı., Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi’nin ruhsatsız olarak çalışma yaptığına dikkat çekti.

Dünyanın gıpta ettiği bir koy yağmalanıyor!

TİSAN, Silifke’nin cennetten bir köşesidir. Dünyanın en güzel 13 koyu arasında gösterilen bu cennet koy ve çevresi yağmalanarak adeta çevre katliamı yapılıyor.

Eski zamanlarda Yunan kolonilerinin bu bölgeye gelip yerleşmiş olduğunu gösteren kalıntılar günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Tisan Yarımadası sırt sırta vermiş iki koydan oluşmaktadır. Koyun tam karşısında bulunan TisanAdası tepeden bakıldığında göz ve tam karşısındaki koy da kaş gibi durmaktadır. Günümüzde Tisan olarak adlandırılan bu küçük ve sevimli köyün mitolojideki adı Aphrodisias Antik Kenti’dir. Romalılara ve Bizanslılara ev sahipliği yapan bu antik kent, Aphrodit Yurdu olarak bilinen bu antik kentte Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma çok fazla eser mevcuttur. Sadece kilisenin tabanındaki mozaik resimler günümüze kadar gelebilmiş durumda. Kilisenin tabanındaki bu mozaikte keklik, ördek, karabatak gibi Silifke’ye özgü kuşların motifleri yer almaktadır.

Bu güzelim koyumuz, ne için ve nasıl bu şekilde yasalara uymadan, “Ben yaptım oldu” zihniyeti ile yapılıyor? Bunun arkasında kim ve kimler var? Bu güç nereden kaynaklanıyor?” şeklinde sorular sorarak, bu konuda yetkili kurumları usulsüzlüğe karşı görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

 

 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Adnan zanburkan 27.01.2023 17:46
Böylesine güzel koyların Turizme himet adı altında betona boğulamsını kınıyoruz...
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız