Kıbrıs

Dünya

Turizmcilerin Beklediği teklifi Tarhan TBMM’ye sundu

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, turizmcilerin beklediği yasa teklifini TBMM’ye sundu.

1 Kasım 2022 Saat: 23:15
Turizmcilerin Beklediği teklifi Tarhan TBMM’ye sundu
Turizmcilerin Beklediği teklifi Tarhan TBMM’ye sundu

Turizmcilerin Beklediği teklifi Tarhan TBMM’ye sundu

Tarhan, “Covid-19 pandemisinden kaynaklı olarak turizmde yaşanan duraksama nedeniyle uygulama tarihi 1 Ocak 2023’e ertelenen Konaklama Vergisi için sektörden bir kez daha erteleme talebi yoğun olarak geliyor. Biz ise burada sorunu temelden çözebilmek amacıyla ertelemeden de ziyade gerek sektörün gerek yerli turistin ihtiyaclarına uygun olarak yeni bir düzenleme yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de kanun teklifimizi TBMM Başkanlığına sunduk. Bu düzenlemeyi halihazırda Genel Kurulda görüşülmekte olan torba yasa ile gündeme gelecek torba yasada değerlendirmenin de mümkün olduğunu düşünüyorum. Zira her iki torba teklif de vergiye dair düzenlemeler içeriyor.” dedi.

“Konaklama vergisini yabancı turistler ödesin, gelir belediyeye aktarılsın”

Tarhan, “Turizm merkezi şehirlerde özellikle turizm sezonlarında şehre doğrudan hizmet veren yerel yönetimlerin de yükü artıyor. Mevcut nüfuslarına göre belirlenen gelirleri ile kimi zaman kayıtlı nüfusun 2-3 katına hizmet veren yerel yönetimler için turizm sezonları hizmet yükünü artırırken gelirlerinde bir değişiklik olmuyor. Yurtdışındaki örneklerde konaklama vergisi şehrin bakım masraflarını sadece yerli halka yüklemenin adaletsiz olacağı düşüncesiyle uygulamaya konmuş olup, buradan elde edilen gelirler şehirdeki tarihi yapıları korumak, şehrin temizliği, çevre düzenlemesi gibi amaçlarla kullanılıyor. Bizdeki düzenlemede ise bu gelir doğrudan hazineye aktarılıyor. Yani amacından sapmış bir düzenleme olduğu açık. Biz bu nedenle buradan elde edilecek gelirin yerel yönetimlere aktarılmasını teklif ettik. Öte yandan ülkemizdeki turizm imkanlarından yerli turistlerimiz zaten sınırlı imkanlarla yararlanıyor. Bir de onlardan konaklama vergisi alınmasını istemediğimiz için, yine pek çok ülkede uygulandığı şekliyle yabancı turistin bu verginin mükellefi olmasını öngörüyoruz, turizm işletmeleri ise sadece vergiyi tahsil ederek ilgili hesaplara aktaracak bir aracı konumunda olacak. Böylece onların üzerindeki yükü de kaldırmış oluyoruz.” diyerek TBMM Başkanlığına sunduğu kanun değişikliği teklifinin detaylarını da paylaştı.

2019 yılında 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununa eklenen düzenleme ile otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulmuş ve düzenlemenin uygulanması 1.1.2023’e ertelenmişti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız