Kıbrıs

Gezi

Yunanistan Gezisi / Behlül Metin

Behlül Metin’in kaleminden Yunanistan gezisi, yazı dizisi1

9 Mayıs 2022 Saat: 00:00
Yunanistan Gezisi Behlül Metin
Yunanistan Gezisi / Behlül Metin

Yunanistan Gezisi /  Behlül Metin

Behlül Metin’in kaleminden Yunanistan gezisi.

Yazı dizisi 1

Gezgin Behlül Metim, gezi yazısına başlamadan önce minik öneri ve tavsiyelerle

Mütevazi rehberlik ediyor aslında 

Gezgin Behlül Metim, gezi yazısına başlamadan önce minik öneri ve tavsiyelerle mütevazi rehberlik ediyor aslında...

-Bu yazımda önümüzdeki günlerde Yunanistan’a gitmeyi düşünenlere, tecrübelerimiz ışığında gördüklerimi aktarmaya çalışacağım. Ben sıradan geziler değil de, sıra dışı maceralı bir ulaşım varsa genelde onu tercih ediyorum. Çünkü insan hayatında sıradan olanlar çok çabuk unuturlar, sıra dışı olanlar hatıralarıyla kalıcı olur. Bu düşüncelerle şimdi yapılmayan, Türkiye – Yunustan tren seferi ile yolara düşütüm.

 Sıcak bir yaz günü, Sirkeci tren İstasyonundan başlıyor yolculuğum. Aslında trenle Yunanistan’a seyahat belkide en zor ve biraz meşakkatli.

 Fakat olsun seviyorum, halktan insanlarla, uygun tren bileti ile dünyayı gezen interrail’ci gençlerle macera dolu yolculuğu.uçağın penceresinden göz açıp kapayana kadar geçen mesafeleri, karadan ağır ağır göre göre gidiyorsunuz.

 Türkiye Yunanistan sınırı

İlk durağımız Uzunköprü. Türkiye sınırı, pasaport kontrolünden geçtikten sonra, tek vagonlu trenimiz, Meriç üzerinden bizi götürüyor. Senelerce okul kitaplarında okunan Meriç nehrini görmek ayrı bir duygu. Çelik yapı, 178 metre uzunluğunda olan köprünün, Türkiye tarafı, yarıya kadar kırmızıya, diğer tarafı maviye boyanmış.

Yunanistan’a geçiyoruz, ilk durağımız Phytion tren istasyonu. Aslında senelerce hep Yunanlılar düşman olarak tanıtılmış bize. Yüzyıllarca bir arda yaşasak da, pasaportlar toplanırken, bir an için  kurtuluş savaşından sahneler, gösteren filmlerdeki, Türk köylerini basan, bebekleri süngüleyen, Yunan askerleri geliyor gözüme. Fakat sanırım aradan geçen uzun yıllar, düşmanlıkları sonradan gelen nesillere unuturmuş.

 Pytion tren istasyonu

Görevli polis herkesin ismini sayarak pasaportları dağıtıyor, gayet nazik ve kibar. Hatta TC pasaportu olanlara, o an benzettiği ünlülere, artistlere benzetip, onun ismiyle uzatıyor pasaportunu. Bir genç kıza pasaportunuz uzatarak, “ miss Madonna” diyor. Kıvırcık saçlı bir gence dönerek “mister Michael Jackson” diye pasaportunu uzatıyor. Herke her ünlüden nasibine düşeni alıyor. Gruba bakıyorum !, vay be!, tren vagonunda dünyanın en ünlüleri ile seyahat etmişiz de haberimizyokmuş !.  Benim nasibime de farklı bir şey çıktı, pasaport dağıtan asker bana dönüp, pasaportumu uzatıp, “ your name is Tayyip Edoğan” dedi. Ben Yunan başbakanlarını tanımam, Son zamanlarda Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras sesi fazla çıktığı için biliyorum ama öncekilerini bilmem, fakat bu asker bizden  biliyor.  Sanırım nöbet tutarken Türk TV lerini çokça seyrediyorlar

Bu filmlerdeki, “kötü adam”!, Yunan askerlerinden değil !, gayet esprili ve güler yüzlü. İnsanlar hakkından görmeden tanımdan ön yargılı olmak yerine, görerek karar vermek en doğru olanı. Phytion’dan kalkan Trenle Batı Trakya’yı boydan boya geçip Selanik’e kadar gidebiliyorsunuz. Durdurulan bu tren seferleri yerine kara yoluyla Otobüsle de gidebilirsiniz. Fakat yer ayırtmayı, son güne bırakmayıp, en az 1 hafta öncesinden yer ayırtmanız gerekiyor, yoksa yer bulunmuyor. Sizi, sınır pasaport kontrolünde ki göreviler, tren yolculuğunda bizi karşılayanlar gibi renkli olur mu ? Bilmiyorum.

Gezimizin bundan sonraki bölümünde Kuzey Yunanistan’dan başlayıp Güneyde Atina'ya ve oradan Ege adalarına ineceğiz. İlk durağımız olan şehirler acı ve tatlı anılarımızın olduğu Batı Trakya illeri. 500 sene bize vatan olmuş, sonra 1909 yılında kötü yönetimden dolayı, içinde 25 Bin Osmanlı askeri olduğu halde tek kurşun atmadan Yunana terk ettiğimiz Selanik ve diğerleri. Şehit kanı ile alınan toprakları entrikalarla vermişiz. Bu konulara girmek dahi istemiyorum, canım sıkılıyor, biz bırakalım bunları olan olmuş. Bizim bir senarist gibi geçmiş tarihi değiştirme şansımız yok. Son durumu kabul etmekten başka çıkar yolumuzda yok!.

Bundan sonra Batı Trakya şehirlerinden başlayarak gezimize devam edeceğiz ve tüm Yunanistan’ı sonrada Yunan adaları birlikte beraber gezeceğiz.

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız