Kıbrıs
Soner Kılıç
Soner Kılıç

Kocaeli Kitap Fuarına Damgasını Vuran, Yazar Aile

Evet yanlış duymadınız!

21 Ekim 2023 Saat: 11:26

Hem de bu devirde böyle aile mi var?

Var, var olmasına var da!

Damga vurmak, ses getirmek, dikkatleri çekmek!

Hele bu eylemler, kültür sanat ve edebiyat alanında oluyorsa!

Bu aileyi taktir mi etmeli?

Yoksa siz. Aile boyu yazar olan Cevherli yazar grubuna; gidin daha kârlı bir işle ilgilenin de para kazanın,

ülkenin hali belli mi, diyorsunuz?

Böyle karamsar bir girişten sonra yazar ailesinin geleceğe olan güvenin bir tarafa itilerek Cumhuriyetin pırıl pırıl yetiştirdiği çocukların, anne ve babasının desteği ile nasıl aile boyu yazar olmalarının işte öyküsü…

Düşündüm.

Kültür öyküsünü nasıl kurgularım.

Anadolu’nun çekirdek ailesi, anne baba ve çocuklardan oluşur.

Eğer köyde yaşıyorlar ise kendi kendine yeterli olmaları için anne baba ve çocuklar beraber çalışmak zorundalar. Çocuklar büyüyene kadar hayatın içinde ailenin bir bireyi değil, çalışanı yani ailenin emekçisi olur çıkar.

Gelelim Cevherli ailesine...

Cevherli ailesinin hikâyesi baba Alptekin Cevherli’nin ilkokulda okul gazetesi çıkarmasıyla başlamış. Daha sonra ortaokulda ve lisede çeşitli gazetelerde köşe yazları yayınlanmış. Üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamlamış. Bu arada da yazıları artık rutin olarak yayınlanıyormuş. Derken sırasıyla Ufuk Ötesi, Liberal Demokrat, Yeniçağ ve Star gazetesi ile ardından gelen İstanbul’da televizyon programlarıyla birlikte ilk iki kitabı da yayınlanmış. Ardından Kocaeli macerası ve eşinin eski bir günlüğünde gördüğü mesajla hayatları değişmiş aslında. Eşi Revasiye Cevherli, ‘bir gün ünlü bir çocuk yazarı olacağım’ diyormuş. Bu arada eşinin yazdığı hikâyeleri ondan habersiz toplayıp ‘Benim Hikâyelerim’ adıyla 1000 adet kitap bastırıp doğum gününde hediye etmiş...

Bu arada Kocaeli Şairler ve Yazarlar Birliği Platformu’na başkan seçilmiş ve ardından platformu Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği adıyla yeniden yapılandırıp resmiyet kazandırmış ve böylece kentin hâlâ faal ve en kadim şair yazar derneği de kurulmuş olmuş. Derken ardından pek çok şair yazar derneği ve platformu kurulmuş ve bugün sayıları yirmiye yakın. Bu arada Melekler Yayıncılık adıyla kentin yazarları başta olmak üzere yeni yazarların ve çocuk yazarların önünü açan bir yayın evi kurmuşlar.

Bu arada dernek toplantılarına küçük kızlarını da götürüp, kültür ve edebiyat ortamında yetişmelerine olanak sağlamış. Evde bilgisayarda anne ve baba sürekli yazı yazınca ve  Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği toplantıları da işin içine girince ailenin büyük kızı Duru Melek bilgisayarda küçük, kısa hikâyeler yazmaya başlamış. Ve o hikâyeleri  ‘Duru’nun Günlüğü’ adlı kitapta toplayıp kendi yayınevlerinden basmışlar. Kitap basıldığında Duru Melek 7 yaşındaymış.

Ardından küçük kız Bilge Melek’in ‘Şiirlerim’ adlı kitabı dernek toplantılarında kendi yazıp okuduğu şiirlerinin derlenmesiyle oluşup basılmış.

Bugün Melekler Yayıncılık, KKTC’den Ağrı’ya ve İstanbul’a kadar ve elbette Kocaeli ağırlıklı yazarları olan bir yayınevi olmuş. Aile olarak romandan öyküye, şiirden çocuk masallarına ve politik eserlere kadar anne, baba ve iki kızın ise toplamda 26 kitabı yayınlanmış.

Şimdi.

Kararı siz verin

Kocaeli kitap fuarına damgasını vuran kitap fabrikasının emekçi, kültür ailesi!

Umarım ülkeme örnek olurlar. 

 

 

 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya 8 yorum yapılmıştır
Gülseren Delibaş 28.10.2023 08:46
Ben de Cevherli ailesini senelerdir tanır ve takdir ederim .Alptekin Bey KOŞYAD’ı kurduktan birkaç sene sonra bir etkinliğine katılmıştım. Etkinlik hoşuma gittiği için derneğe üye oldum. Hatta basılmış kitaplarımdan biri olan benim için en değerli kitabım”GENÇLER İÇİN NUTUK” ‘un ikinci baskısı MELEK YAYINCILIK’tan çıktı. Ailecek yazar olan ve kısa zamanda başarı yakalayan çok az aile vardır. Bu nedenle Cevherli ailesine başarılar diliyorum.Yolları açık olsun!
Ayşegül derinay 23.10.2023 18:39
Ne güzel bir aile, masal dadında, diyorum çünkü az çok az duyuyorum böylesine özel alileyi, yolları açık olsun, teşekkür ediyorum Sonra kılıç,bize aktardığınız için
Alptekin Cevherli 22.10.2023 00:27
Değer veren ve değer bilen siz kıymetli dostlarımıza çok teşekkür ederiz. İyi ki varsınız...
Mustafa Dursun 21.10.2023 18:30
Alptekin bey ve ailesini tebrik ediyorum. Edebiyat alanındaki başarılarının yanında, eşi ve kızının bağlama sazı çalıyor olmalarıyla da diğer sanat dallarındaki başarılarını da görüyoruz. Aile boyu mutluluklar diliyorum.
C.İnam 21.10.2023 16:16
Harika. Alkışlıyorum. Kutluyorum
Taner Tonguç 21.10.2023 16:13
Harika bir biyografi yazısı tşk ederim üstadım
Atilla barış ENCEL 21.10.2023 14:35
Süper dillendirmissin agacimmm soluksuz okudummmm.......
anburkan 21.10.2023 11:42
Alptekin beyi ve ailesini kutluyoruz gerçekten aile olarak Çalışkan ve üretken bir aile edebiyatımıza çok renkli eserler kazandırdıkları için tebrik ediyoruz
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Sakarya’da sağlık turizmi olur mu?1 Aralık 2023 Saat: 23:36
Makale başlığında olduğu gibi “Sakarya’da sağlık turizmi olur mu?”
Cenneti cehenneme çevirmek!8 Ağustos 2023 Saat: 21:51
Dünyada turizmden bahsedildiğinde, Türkiye’de önce İstanbul, sonra da Bodrum gelir.
Şimdi Hatay Zamanı…5 Nisan 2022 Saat: 07:52
Hatay, Türkiye’nin kadim kentlerinden birisi olmakla kalmayıp medeniyetlerin doğduğu kent.
Tüm Yazıları